Otvoren 30. Internacionalni Simpozijum Terra

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je u Galeriji “Terra” u Kikindi izložbu skulptura u terakoti i jubilarni, 30. po redu, internacionalni vajarski simpozijum “Terra”.

Internacionalni simpozijum skulpture “Terra” osnovan je 1982. i od tada se održava svake godine u  julu u zgradi nekadašnje fabrike crepa – izgrađenoj 1895. godine. U protekle tri decenije, 400 umetnika iz 40 zemalja sa svih kontimenata, stvorili su preko hiljadu skulptura, koje su prezentovane na brojnim izložbama u mnogim gradovima u Srbiji i inostranstvu. Ove godine radove u glini vajaće umetnici Beata Roštaš iz Mađarske, Nada Stojići iz Rumunije, Valentina Dusavitskaja i Juri Tkačenko iz Rusije i Vladan Martinović i Isak Aslani iz Srbije.

Retki su projekti koji, iako nastali pre dve-tri decenije na savršen način odgovaraju jednom, možda imaginarnom, testu savremenosti. “Terra”, koja je nastala pre 30 godina, kao da je nastala juče, jer na dobar način odgovara na sve izazove koji se pred umetničkim projektom danas postavljaju – rekao je Milorad Đurić. On je dodao da “Terra” s jedne strane omogućava mobilnost umetnika, koji dolaze iz čitavog sveta i u našoj zemlji ostavljaju svoja umetnička dela i iskustvo, dok se s druge strane u ovom umetničkom projektu prepoznaje društvena snaga, jer postaje jedna od središnjih tačaka razvoja Kikinde.

Osim što je jedan zapušteni, stari industrijski objekat pretvorila u nešto novo, “Terra” je apsolutno ambijentalno uklopljena, jer se ovde umetnost pravi od onoga što se nalazi na ovom tlu – zemlje, vode, vatre i vazduha – i ova četiri osnovna elementa garantuju da će ona trajati dugo – rekao je Milorad Đurić.

Ljiljana Ćinkul, istoričar umetnosti i likovni kritičar istakla je da je vreme “Terre” iza i ispred nas, jer je ova institucija sigurno iskoračila iz 20. u 21. vek, premošćavajući sve teškoće i izazove vremena.

“Terra”, centar u kome je glina rehabilitovana kao skulptorski materijal, u kome se obnavlja i istražuje drevna tehnologija građenja i sušenja monumentalnih glinenih figura, tajna poznata Etrurcima i Kinezima, odavno je prerastavo u značajni umetnički toponim na geografskoj mapi sveta – rekla je Ljiljana Ćinkul.

 

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsednik opštine Kikinda, Ilija Vojnović, direktor “Terre” Slobodan Kojić, v.d. Fonda za kapitalna ulaganja, Nebojša Malenković, umetnici koji stvaraju na ovogodišnjem simpozijumu i brojni posetioci. U pratećem programu nastupili su DVD orkestar iz Kikinde i kamerni hor pevačkog društva “Kornelije Stanković”.