Svečano, simbolično otvaranje muzeja Terra

U subotu 20. oktobra u 11.30 časova simbolično je otvoren budući muzej Terra u objektu bivšeg manježa nekadašnje kasarne u Kikindi. Tom prilikom su unutar manježa izložene skulpture „Ratnik“, akademika Nikole – Koke Jankovića i „Anđeo mira“ japanskog vajara Masanao Honde, te fotografije projekta budućeg Muzeja Terra arhitektice Aranke Blat, dok je ispred ulaza postavljena skulptura „Panonski kit“ italijanskog vajara Frančeska Roviela.

 

 

O značaju budućeg muzeja Terra govorili su

  1. Miloš Latinović, zamenik predsednika opštine Kikinda zadužen za kulturu
  2. Aleksandar Basin, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Slovenije
  3. Bela Duranci, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Subotice
  4. Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada

 

Pored mnogih posetilaca, na otvaranju su prsustvovali akademik Nikola Koka Janković, vajar čija je skulptura „Ratnik“ nastala na prvom sipozijumu Terra, Mojca Smerdu, varajka iz slovenije takođe učesnica jednog od prvih simpozijuma Terra.

Dve decenije sam uporno nastojao da Terra dobije svoj muzej, i to će se na kraju i desiti zahvaljujući odluci opštine Kikinda da kupi bivšu kasarnu. Sada možemo da očekujemo reakcije predstavnika pokrajinskih i republičkih vlasti, ali i priliv sredstava iz evropskih fondova – rekao je Slobodan Kojić, direktor „Terre“.

Miloš Latinović, zamenik predsednika opštine Kikinda podsetio na kritike koje aktuelna vlast trpi zbog kupovine bivše kasarne.

  Kritikuju nas zbog kupovine kasarne, a ja kažem da ništa nije skupo što novcem može da se kupi. Simbolično otvaramo muzej, ali istovremeno otvaramo prostor koji je za većinu Kikinđana bio potpuno nepoznat i tajanstven. Ovo je prostor za koji ne postoje planovi, ovde se teško ulazilo, a sada ovde ulazi kultura i jedna od najznačajnijih institucija u Kikindi – rekao je Latinović.

 Zbog ovog događaja u Kikindu je došao i likovni kritičar iz Slovenije Aleksandar Basin koga je oduševila činjenica da se u centru Kikinde, na gradskom trgu, još uvek nalazi skulptura slovenačke umetnice koja je bila jedan od prvih učesnika simpozijuma „Terra“.

Prva međunarodna izložba Terinih skulptura manjih formata bila je pre 25 godina baš u Ljubljani – podsetio je Basin.

U okviru pratećeg programa svečanog otvaranja nastupio je duvački orkestar Dobrovoljnog Vatrogasnog Drustva pod dirigentskom palicom Tibora Raca kao i mešovitog hora “Kornelije Stanković“.

Prilikom nedavne posete Kikindi, ministar kulture Bratislav Petković obišao je bivšu kasarnu i izjavio da bivši manjež ne sme da u sadašem stanju dočeka zimu, jer je neophodno da se pokrije polovina krova i spase čelična konstrukcija, nekada drugog po veličini objekta te vrste u Austrougarskoj monarhiji.

Da podsetimo, kupovinom nekadašnje kasarne „Servo Mihalj“ opština Kikinda došla je u mogućnost da objektima koji su godinama bili napušteni promeni namenu. U planu je da se nekadašnji manjež pretvori u „Terin“ muzej. Pročitajte više…