Terratorija po 6. put

Tokom maja projekat “Terratorija” je okupila mlade umetnike/svršene studente univerziteta u Beogradu i Novom Sadu kao i iz Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore. “Terratorija” je i ove godine organizovana i realizovana kroz saradnju Centra za Likovnu i Primenjenu Umetnost “Terra” iz Kikinde i SO Stari Grad (Beograd).

Olga Uzelac i Sanja Panić zajedno su diplomirale na umetničkoj keramici na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U “Teri”, gde su se prvi put susrele sa glinom, zajedno vajaju skulpturu velikog formata. Sanja kaže da su se ona i Olga opredelile za kompoziciju biomorfne forme sastavljene iz tri dela. Olga dodaje da imaju skicu, a rade zajedno da bi lakše postigle format.

“Ovde je dosta vajara i mi keramičari se trudimo da od njih nešto naučimo”, kaže Olga Panić.

Marko Živković, diplomirani vajar, koji u “Teri” boravi po četvrti put, kaže da svaki boravak u Kikindi koristi da sprovede određene zamisli, ideje i eksperimente: “Tera je , takođe, pogodna za realizaciju nekih skice za skulpture u javnom prostoru.”

Direktor “Tere” Slobodan Kojić kaže da su umetnici koji rade sa glinom opušteniji, jer nema one strepnje, kao kad se obrađuje kamen ili drvo, da će se materijal polomiti.

“Teratorija” je, na neki način, prethodnica Internacionalnog simpozijuma skulpture u terakoti, koji će se u julu, po 32. put, održati u ateljeu “Tere”, u autentičnom ambijentu nekadašnje crepane u Kikindi.

Koordinator izložbe Marko Lađušić sproveo je osnovnu ideju projekta a to je individualno sagledavanje izraženo kroz kompozicije skulptura koje se integrišu u urbane otvorene prostore. Cilj “Terratorije” je oslobađanje stvaralačkog duha koje se postiže izlaženjem iz ateljea, galerija, radionica i neposrednom komunikacijom umetnika sa gradom, građanima, i to javno, bez ograda, elitizma i svega ostalog što bi nas činilo otuđenim od umetničkog dela.

(tekst www.rts.rs i terra .rs)