Izložba slika Zorana Čalije – Čarlija

U sklopu predstojeće manifestacije Dani Ludaje, Turistička organizacija opštine Kikinda u saradnji sa galerijom Terra organizovala je izložbu slika pod nazivom “Ptice”, akademskog slikara Zorana Čalije – Čarlija iz Beograda. Svečano otvaranje upriličeno je u četvrtak, 10. oktobra u 18h u galeriji Terra. Izložbu su otvorili Marijana Iličin, direktorica Turističke organizacije opštine Kikinda i Dragan Ostojić, glumac Naraodnog pozorišta u Kikindi.

Ptice

Novi opus slika akademskog slikara Zorana Čalije, slikara turobne urbane poetike otuđenosti, iznenadio nas je svetlom i pticama. Iznenadio nas je svetlom nadrealnim, sunčevim, jesenjim, noćnim, svetlom u kome raste novo buđenje srca – tek možda nagoveštaj nadnaravne svetlosti nekog drugog života, neke veće radosti. I grad i šuma tu su sasvim sporedni. Svetlost plavi kaveze, prozore, drveće, ulice. Nema više ni ljudi u njihovom materijalnom obliku. Umesto njih svuda su ptice, simboli trperavih i nežnih ljudskih duša. Na prvi pogled te ptice su slične, ali taj prvi pogled vara, kao što vara svako svođenje pojedinog čoveka na opšte mesto. Svaka ptica je potpuno različita, potpuno drugačija, u drugačijem odnosu prema drugima u toj svetlosti. One jedne drugima pevaju bez reči istinite pesme o ljubavi, slobodi, zajedništvu i rastajanju na ovom svetu. To je potresni trag gorkog uzrastanja, uzrastanja do obnavljanja svetosti postojanja čoveka i svesti o svetosti naznačenja za večni život.

Zorica Kuburović

Zoran Čalija je rođen 1963 u Skoplju, Makedonija. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u 1989 i postao član Udruženja likovnih umetnosti 1990. Imao je 12 samostalnih izložbi i učestvovao je na mnogim grupnim izložbama. Iako je slikar po zanimanju, Zoran Čalija je veoma svestran umetnik, a takođe pozorišni reditelj, scenograf, glumac, osnivač slikarske škole koja priprema svoje studente za likovniu akademiju, a takođe je osnivač pozorišta u kojem su održana mnoge predstave.

Njegova najnovija serija, “Ptice”, sadrži skulpture, slike i crteže nastale između 2007 i 2009. Zoran proveo dva meseca na kraju 2008 na studijskom putovanju u Pariz, gde je stvorio mnoge od radova na tu temu, što dovodi i do izložbi u Parizu 2008.