Studentski kamp Terra 2015

U sklopu višedecenijske saradnje sa različitim fakultetima umetnosti iz zemlje i inostranstva, i ove godine je u ateljeu TERA petnaestak studenata sa Akademije Umetnosti iz Novog Sada, više studenata sa Fakulteta Likovnih Umetnosti iz Beograda, studenti sa Fakulteta Primenjenih Umetnosti iz Beograda i studenti sa Fakulteta Likovnih Umetnosti iz Cetinja sa svojim profesorima imali stručnu nastavu u oblasti vajarstva u terakoti sa akcentom na veliku skulpturu. Boravak u ateljeu Terra u okviru ovog studentskog kampa spada u redovne nastavne aktivnosti vajarskih odseka ovih fakulteta.
Dimitrije Zekić, student iz Crne Gore kaže da su uslovi za rad izvanredni, glina kvalitetna, a zaposleni izuzetno profesionalni. Njegov kolegasa beogradskog FLU Bogdan Obradović dodaje da za sedam dana boravka u Ateljeu urade više nego za nekoliko meseci na fakultetu. Slavko Živanović, šef katedre vajarstva Likovne u Novom Sadu, koji je pre nekoliko godina bio učesnik Simpozijuma, smatra da je privilegija raditi u Teri. “Studenti imaju veliku korist, jer na samom početku karijere imaju priliku da rade u ekstremno dobrim uslovima, a tu je i park skulptura gde mogu da vide dela priznatih i poznatih umetnika”, kaže Živanović.
Jovan Blat, upravnik Ateljea Tera, predočava da domaćini studentima obezbeđuju prostor za rad i materijal. “Kad studenti završe svoje radove, mi ih osušimo, ispečemo i sredimo. Njihovo je samo da dođu po njih i predstave ih na nekoj svojoj izložbi”, dodaje Blat.

(Izvor: Radio Kikinda, Foto: FotoSretenović, Igor Grandić)

Više fotografija možeta pogledati na: http://fotoki.rs/foto_vesti/vest/studenti-u-ateljeu-terra-zw2yx3vwr6
Video možete pogledati na: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1915262/Studenti+u+Ateljeu+%22Terra%22.html