Igralište – Beata Roštaš, Nada Stojići, Magdalena Miočinović – Andrić

Izložba “Igralište”, otvorena u petak 8. maja u Galeriji “Terra”, projekat je tri vajarke iz Srbije, Mađarske i Rumunije. Zbir je ličnih interpretacija različitih životnih doba, od detinjstva do roditeljstva, u kojima je život posmatran kao svojevrsno igralište. Tri umetnice, vođene sopstvenom poetikom i ličnom interpretacijom života, predstavile su svoje skulpture i skice u kojima
se prepliću drama i humor.


Beata Roštaš, umetnica iz Mađarske, kaže da je izložba namenjena deci i odraslima jer je detinjstvo neizostavni deo života svakoga od nas. “Svi imamo različite poglede i doživljaje iz detinjstva. Kroz svoje skulpture prenosila sam svoj doživljaj detinjstva. Na skicama možete da primetite različite koncepte i tehnike. Moja koleginica Magdalena crtala je životinje, a ja sam više bila usmerena na crtanje porodice – deteta, majke, oca.” Slikarka objašnjava da se na njenim crtežima može videti veza između članova porodice, da je većina slika u crno-beloj tehnici, ali da često koristi i jarke boje.

Beata Roštaš diplomirala je vajarstvo na Univerzitetu umetnosti u Pečuju 2004. godine. Od 2012. doktorant je na Odeljenju za skulpturu Hadžetepe Univerziteta u Ankari. Član je najvažnijih umetničkih asocijacija u Mađarskoj i nekolikih u inostranstvu. Iza sebe ima 16 samostalnih i 49 grupnih izložbi. 2011 bila je učesnica 30. Internacionalnog Simpozijuma Terra.

Nada Stojić, vajarka iz Temišvara, kaže da je studio u kojem radi i stvara istovremeno i njen dom, i da je umetnost velika igra, šala i igralište. “U životu volim da se igram. Terra je za mene veliki izazov. Postavljam svoju zamišljenu tačku posmatranja daleko iznad Zemljine površine. Projektujem i analiziram jedan imaginarni prostor u kom se naknadno, u kontekstu ove izložbe, pripisuje zagonetna uloga igrališta” – kaže Nada.

Nada Stojić je rođena Temišvaru 1980. godine, gde je I završila osnovne i postdiplomske studije naOdseku za vajarstvo Fakulteta umetnosti i dizajna Zapadnog Univerziteta. Od 2013. doktorant je na istoj katedri. Član je Udruženja likovnih umetnika u Rumuniji. Ima veći broj grupnih i samostalnih izložbi, u Rumuniji i inostranstvu. 2011 bila je učesnica 30. Internacionalnog Simpozijuma Terra.

“U suštini, iza svakog od ovih crteža stoji određena doza teskobe, ma koliko boje bile životne i tema radosna. Teskoba je ona nužnost koja postavlja pitanja i zadatke, a o kojoj ništa ne mora da se zna da bi se crtež svideo, zavoleo i razumeo. Dakle, s jedne strane stoji proces, traganje, a sa druge strane njegov odraz, rešenje, lakoća linije, oblika, boje. To je igralište na kome su u igri kako likovni elementi, univerzalne teme, momenti ličnog iskustva tako i neodgonetnuti principi nastajanja umetničkog dela. Igralište je mesto na kome je igra najozbiljniji posao.” – navodi se u tekstu Magdalene Miočinović – Andrić.

Magdalena Miočinović-Andrić, majka je troje dece i svoje crteže stvarala je,kaže, zajedno sa njima. U središtu njenih ostvarenja nalazi se majčinstvo, tačnije odsnos majke i deteta. Tokom studija filozofije započinje svoj umetnički rad, učestvujući u pozorišnim radionicama trupe “KUD – NIKUD”. Radi na scenografiji, izradi plakata i osmišljavanju kreativnih radionica. Njene četiri skulpture velikog formata, u kamenu i u drvetu, postavljene su na javnim mestima u Sloveniji. Živi i radi u Beogradu, kao samostalni umetnik.


(Izvori: Radio Kiknda- D. Starčević i Terra Team, Foto: Igor Grandić)