Koncert Istanbul Night i Kezz u ateljeu Terra

U ponedeljak 27. jula 2015. godine u ateljeu Terra sa početkom u 20 časova,održan je još jedan koncert, iz serije koncerata koji su bili prateći program 34. Interancionalnog Simpozijuma Terra!

Ovoga puta publici su se predstavila dva sastava/izvođaća koji uspešno koketiraju sa World music-om, zrenjaninsko-kikindski sastav Istanbul night i kikindsku kantautorku KEZZ.

ISTANBUL NIGHT

je muzički projekat nastao pre nekoliko godina posle jednog putovanja mladog benda u grad na Bosforu i upoznavanja sa svetom sufizma čija je važna strana muzika ambijenta i transa. Projekat je lična vizija sufi muzike primenjene na nesvakidašnji spoj instrumenata violončela, električne gitare i etno perkusija. Stilski je izmešana klasika, džez i etno muzika što može da se nazove nazivom World-music. Istanbul night je u konstantnom razvoju – work in progress, posledica toga je muzika koja nija zabeležena notama.
Pored autorske muzike stvorila se potreba za jednim svojevrsnim istraživanjem ličnog porekla. Obrade sefardskih pesama, odnosno pesama španskih Jevreja od kojih su brojne nastale na Balkanu pogotovo u Istanbulu, Solunu i u Bosni.

Istanbul night teži saradnji sa drugim umetnicima stoga i realizacija spota D-mode u čijoj realizaciji su učestvovali: Artjom Karajev kao snimatelj i realizator spota, akademski umetnici Rastko Stefanović i Drina Krlić su kreatori i protagonisti . Takođe, projektu se priključuju od nastupa do nastupa i drugi umetnici kao gosti. U programu su četiri autorske kompozicije: A-mode, D-mode, G-mode i C-mode nazvane po žicama violončela.

Na program su sledeće obrađene sefradske pesme: Erik Sati – Gnossienne br.1 odnosno Cvet Istanbula, Morena, Morenika, Fel Shara-Uskudar odnosno Ruse kose, jedna uvertira i igra u stilu sufi muzičara.

Istanbul night čine:

Roni Beraha, autor kompozicija, violončelo

Aleksandar Lipovan, električna gitara

Vladimir Coka Stojković, darbuk, perkusije

……………………..……………………..……………………..……………………...

KEZZ

je umetničko ime kantautorke iz Kikinde Tamare Ristić. Kako saznajemo, od ranog detinjstva je na sceni: imala je samo pet godina kad je počela da glumi u kikindskom pozorištu Art teatar, a sa devet godina je imala svoj prvi muzički nastup. Samostalno i u sklopu različitih muzičkih projekata, Tamara je do sada nastupila u više gradovima naše zemlje, ali i u Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Italiji, Španiji, Češkoj i Norveškoj.

Bila je pevačica kruševačkog benda ZAA, sve do 2011. godine, i onda je nekoliko godina sarađivala s beogradskim sastavom Škank, kao i sa didžejem MKDSL. “Kezz je moj autorski projekat koji sam pokrenula tokom prošle godine. Muzika se kreće kroz niz modernih žanrova, a karakteristično je pevanje koje je stilizovano i u nekim segmentima inspirisano tradicionalnom muzikom Balkana”, objašnjava talentovana Tamara Ristić, čije će se neobične autorske numere svideti onim posetiocima ovogodišnje Festivala uličnih svirača koji vole tzv. alternativni pop.

Pre svih, svideće im se njena pesma Moma, koju je objavila krajem prošle godine, kao prvi autorski singl. Inače, ta pesma je ušla u najuži izbor (od tri pesme) na konkursu koji je raspisao londonski World Music Network. Ove godine, početkom maja, Tamara je zabeležila zanimljiv live looping session, koji je sniman u dvorištu ateljea Terra u Kikindi, na kom je pored Mome izvela i dve nove pesme – Nikada mi neće biti dovoljno i Kišu. Što se tiče planova za budućnost, kaže da priprema EP izdanje.

https://kezztamara.wordpress.com/

Fotografije: Igor Grandić