“Stvaranje – Početak” – Jovan Blat, izložba skulptura

U sredu 16. septembra 2015 u galeriji Terra otvorena je izložba skulptura “Stvaranje – početak” akademskog vajara Jovana Blata iz Kikinde. Izložba ujedno predstvalja vizuelni deo autorovog master rada.

“Aktuelnom izložbom, koja čini vizuelnu stranu master-teze ovog kikindskog umetnika,autor je, pored istraživačkog pristupa, nastojao da obuhvati i ono što izlazi iz domena umetničke teorije i duboko zalazi u jednu širu sferu rasprave o poreklu bitka. Sastanovišta kreacionističkog pogleda na svet, Blat je redukovanim likovnih jezikom pokušao da predstavi sam početak bivstovanja, dakle, momenat u kom materija dobija svoje prvobitno obličje u procesu koji u kontinuitetu traje do danas. Autor ovu težnju pobliže objašnjava rečima: “Pitanje koje sam sebi postavio pre nekoliko godina kada je ovo istraživanje započeto je, kako bi izgledao određeni oblik, ako bi se proces stvaranja prekinuo na polovini i ako bih uspeo da taj tren zamrznem  u određenom momentu. Da nešto što je uslovno rečeno nedovršeno predstavim kao gotov rad i da on to u svojoj suštini i bude.” Na tragu Pomodora i Keniga, izlozbom “Geneza” Blat teži da svedenim likovnim elementima – sfernim oblicima, sferom unutar sfere i spiralom, ponudi odgovor na ovo složeno pitanja, i posmatraču predstavi, sa teističkog stanovišta, “zamrznuz” u vremenu momenat postanak onoga što jeste, tj. njegov izlazak iz sfere ex nihilo i sledstvenu realizaciju u stvarnosti.”

Izvod iz teksta kataloga, Robert Seke

 

Fotografije: Foto Sretenović, Igor Grandić

Jovan Blat (1968) rođen u Kikindi. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Vest u Temišvaru, Rumunija. Odbranivši master-tezu na istom fakultetu stekao je zvanje mastera vajarstva. Zaposlen na mestu upravnika ateljea u Centru za likovnu i primenjenu umetnosti Terra. Izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu.