Otvorena jubilarna 35. Terra!

U utorak 5. jula na platou ispred Galerije Terra svečano je otvorena godišnja izložba simpozijuma Terra i ujedno označen početak 35. jubilarnog saziva ove manifestacije. Postavku izložbe sačinjavaju skulpture nastale na prošlogodišnjem simpozijumu, u čijem sazivu su bili Sara Berti iz Italije, Nikola Zarić iz Švajcarske, Sonu Agarval iz Indije, Radoš Antonijević, Miroslava Kojić i Milorad Panić iz Srbije

Program svečanog otvaranja „Tere 2016“ počeo je promenadnim koncertom duvačkog orkestra DVD Kikinda i nastupom kikindskog mešovitog hora „Kornelije Stanković“. Potom su se prisutnima obratili gradonačelnik grada Kikinde Pavle Markov, likovni kritičar Sava Stepanov i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić.

„Današnji događaj ima posebnu notu, skulpture su postavljene u centru grada na prirodnom i autentičnom prostoru baš odakle su i izvorno nastale. Cilj nam je da održimo jednu ovakvu manifestaciju i da uskoro otvorimo muzej “Terra”. Ovakav vid umetničkog izražavanja pokazuje da umetnost nema granice.“ istakao je u svom obraćanju publici gradonačelnik Markov.

“Tera je jedna osobena pojava u vojvođanskoj i srpskoj umetnosti samim tim što traje 34 godine i što se na tim manifestacijama, i na ovakvim izložbama, posle kolonije, kada se prikazuju rezultati rada, prikazuje se ono što je najbolje u srpskoj umetnosti”, naglasio je Sava Stepanov.

„Kikindska terakota ima taj žar zagasito crvene boje, koja nam govori, diše i to je pečena zemlja, zemlja matica, sa kolektivnim pamćenjem“, rekao je u uvodnom delu sekretar Štatkić i dodao da je „ta zemlja uspela da u ovom gradu sačuva i mamuta iz praistorije. „Tera“ je napravila nešto što je vrlo retko u svetu, okupila je umetnike sa svih kontinenata da ovde stvaraju svoja dela, a to nam ujedno govori mnogo o životu, o istini, o prošlosti, sadašnjosti, budućnosti i kosmičkim aspektima života. Danas sam obišao i Muzej „Tera“ i Manjež i očaran sam prostorom, objektima i mogućnostima. Skulpture umetnika koji su decenijama stvarali u „Teri“ stoje kao eksponati, a oni sami bili su inspirisani glinom i svako od njihovih dela nosi poruku. Japanci imaju svoj način izražavanja kroz glinu, Italijani takođe, svaki umetnik poseduje neki svoj jedinstveni izraz. Zato Kikinda postaje centar terakote a ako se svi zajedno potrudimo da sačuvamo i negujemo taj brend, imaćemo čime da se pohvalimo“, naglasio je sekretar Štatkić, i dodao  da „umetnici koji dolaze iz svih zemalja sveta, od Italije do Japana, ostavljaju veliki trag u ovoj umetnosti, ali i u Kikindi. Ovaj grad je epicentar terakote, a ona je čudesan materijal, pečena zemlja, majka zemlja.“

U sklopu ovogodišnjeg, jubilarnog 35. Internacionalnog simpozijuma „Tera“ učestvuje šest umetnila: Juko Hihara iz Japana, Igor Antić iz Francuske, Varol Topač iz Turske, Gražina Šimala Volinjska iz Poljske, Dragan Rajšić i Marko Crnobrnja iz Srbije. Simpozijum traje do 31. jula.

(fotografije – Igor Grandić, Foto Studio Sretenović)

Prilog RTV Vojvodine možete pogledati ovde: