Izložba crteža i slika Jelene Jakonić

U petak 23. septembra u 20h u galeriji Terra otvorena izložbe crteža i slika Jelene Jakonić, umetnice iz Kikinde.

Jelena Jakonić je rođena 18. maja 1987. godine u Kikindi. Još od samog rođenja se nosi sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Usled izliva krvi u mozgu Jelenin vid je ostao trajno oštećen. Doktori predviđaju totalno slepilo u njenom kasnijem životu.I pored ovog problema, Jelena se bavi crtanjem i slikanjem. Deo vida koji joj je preostao omogućava joj prepoznavanje boja i njihovih nijansi, ali ne i oblika. Jelenine slike su apstraktne kompozicije bojenih površina koje asociraju na predele naizgled prepoznatljivog realnog sveta. Multipliciranjem mrlja i nejasnih oblika u različitim bojama, njeni radovi se pretvaraju u čulne vibracije. Otkirvaju nam vizuelne fenomene prelamanja svetlosti koje ljudsko oko usled refleksne reakcije na trodimenzionalni prostor i oblik nije u stanju da prepozna.

Inspiraciju za svoju umetnost, Jelena nalazi u svakodnevici porodicnog života. Njeno prostorno kretanje kao slepe osobe je ograničeno, a znanja i iskustva koja je tokom detinjstva i rane mladosti sticala su zasluga Jelenine majke koja se pre njenog rođenja bavila pedagoškim radom. Takodje, Jelena voli da ćita i sluša narodne bajke i pesme. Omiljeni pesnici su joj Dragan Lukić i Duško Radović. Njihove mudrosti su njena životna vodilja. Pozitivan stav i volja za životom su osnovne emocije koje prenosi svojim radovima. Iako nije stekla formalno umetničko obrazovanje, nekoliko kikindskih umetnika su zapazili njen neobični talenat.

Slikarka Vera Đenge, koja joj je predavala likovno u osmom razredu specijalne škole ju je naučila apstraktnom slikarstvu. Ugledni vajari Miroslava i Slobodan Kojić i njena sadašnja mentorka, umetnica i rediteljka Dragana Latinović su ostavili pečat na njen dalji kreativni i socijalni razvoj.Pored mnogih samostalnih izložbi u okrviru Organizacije slepih “Severni Banat Kikinda” i grupne izložbe na Sajmu stvaralastva OSI u Narodnoj Banci u Beogradu 2014, Jelena je sa svojim radovima učestvovala na manifestaciji MAMUT FEST u Narodnom Muzeju u Kikindi 2014 godine i grupnoj izložbi “Umetnost u duhovnom egzilu” u Velikoj Galeriji Doma Vojske u Beogradu 2015 godine.