“Maštarot” Aleksandra Joksimovića u galeriji Terra

” NAJBOLJI NAČIN DA SE PREDVIDI BUDUĆNOST JE – DA SE IZMISLI. “

U petak 10. marta od 19h, u Galeriji Terra u Kikindi svečano otvaranje izložbe “Maštarot”, akademskog umetnika Aleksandra Joksimovića,

Izložba “Maštarot” postavljena je u tri segmenta koje povezuje ideja izmaštavanja stvarnosti kao jednog od načina predviđanja budućnosti.
Serija crteža koja se razvija od 2011. uobličena u instalaciju in situ i štampani primerak “Maštarota”, komuniciraju sa retrospektivom izabranih video radova: “Panonska slonica” (2008), eksperimentalni animirani video “Suddenly hemikalije” (2009), oba u saradnji sa vizuelnim umetnikom Darkom Stojkovim, kao i muzički animirani video “Kezz ft. Mkdsl – Jovka Kumanovka” (2016).

Centar postavke i osnovna forma “Maštarota”, je serija koju čini 366 crteža malog formata, koji su rezultat konfrontiranja mašte i subjektivnih doživljaja stvarnosti. Nastali su izmeštanjem stvarnih ljudi, stanja, mesta i događaja u novi nadrealni kontekst, u kom nosioci poetike postaju naglašeni karakteri i karakteristike, koji u sebi sadrže sliku celine iz koje su izdvojeni. U malim formatima crteža kriju se teme koje su naizgled u neskladu sa kontrastnim i jarkim bojama kojima su prikazane. Na ovaj način, Joksimović stvara iluziju, ali i uspostavlja ravnotežu uvođenjem doze ironije i humora. Privlačeći pogled koloritom, ekspresivnošću izraza i nadrealnim predstavama, umetnik tematikom uspeva da zadrži pogled posmatrača, ali i da ga uvuče u odraz svog iluzornog sveta. “Maštarot” će omogućiti da započnete jedinstveno putovanje tim svetom.

Tamara Ristić, istoričarka umetnosti (iz teksta “Nadmaštavanje realnosti”, u katalogu izložbe).

U pratećem programu nastupila je live looping umetnica i kantautorka Kezz.

Izložba je otvorena do 4. aprila.

 

Aleksandar Joksimović je slikar, multimedijalni umetnik i predavač, rođen 1981. u Kikindi. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2006. godine, i 2012. doktorirao digitalnu umetnost na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Izlaže od 2003. godine, samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Finska, Grčka).