“Veterani ULUS-a”, izložba u galeriji Terra

U petak 12. maja u Galeriji Terra otvorena je grupna izložba „Veterani ULUS-a“.

Postavku izložbe sačinjavaju dela 37 članova Udruženja likovnih umetnika Srbije čije je članstvo u ovoj organizaciji starije od 35 godina. U pratećem programu otvaranja izložbe nastupali su: Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva na platou ispred Galerije Terra i pevačko društvo „Kornelije Stanović“ pod dirigentskog palicom Eve Aranjoš Francuski u prostoru galerijie Terra.

„U umetnosti nema mladih i starijih , ima samo onih koji stvaraju i ne stvaraju. Ovde se pokazuje da niko nije ostario, da smo svi ustvari duhom mladi i da donosimo vrlo sveže stvari. Mi pravimo i dalje iznenađenja za ljude iako smo u ljudi u godinama i što drugi očekuju da bi trebalo da prestanemo da radimo. To ne dolazi u obzir!“– napomenuo je vajar Vladimir Komad.
„Umetnost je jedna potreba naša da mi ne znamo zašto to radimo, a radimo ustvari.“dodao je uz humor  slikar Aleksandar Jovanović Birilj na čiju je ideju zapravo i osnovan Klub veterana ULUS-a.
„Kad gledate ove radove ovde, razlike u godinama ne postoje. Postoji samo kvalitet slike ako neko želi da je proceni i ništa više.“ zaključuje Mario Điković, slikar grafičar.

Izložba slika, skulptura i grafika članova Kluba veterana ULUS-a još jedna je u nizu redovnih manifestacija koje omogućuju poklonicima umetnosti širom Srbije da upoznaju dela autora raznorodnih stilskih opredeljenja i autentičnih stvaralačkih opusa. Zajedničko im je višedecenijsko iskustvo stečeno aktivnim učešćem u našem likovnom životu, što je bilo i preduslovza pristupanje ovoj grupi (35 godina umetničkog staža) čije osnivačko jezgro je formirano od tridesetak članova, a danas su više nego duplo brojniji.

Prikazani radovi, kao segment savremene umetničke scene, svedoče o bogatstvu i raznolikosti poetičkih modela građenih na tekovinama stvaralačkih tendencija koje su obeležile poslednje decenije minulog stoleća, kada je većina članova Kluba veterana ULUS-a počinjala da uobličava svoj umetnički identitet.

U tom obilju kreativnih polazišta ipak postoji nešto objedinjavajuće. Ovi umetnici se ne odriču nasleđa i ne zanemaruju ga. Pritome ne zapadaju u retrogradnost, već ga koriste i interpretiraju na svež, savremen način, primeren duhu vremena – za razliku od pristalicadestruktivnih, iskorenjivačkih aspiracija koje su postupno, zahvaljujući svekolikom tehničkom i tehnološkom napretku iolakšanoj komunikaciji među narodima, dovele do „kloniranja kulture“, i onoga što se danas podrazumeva pod pojmom globalizacije.

Izložba Kluba veterana ULUS-a predstavlja dobru priliku da se na jednom mestu sagleda bogatstvo raznolikosti i tananih posebnosti umetničkih dosega trideset sedmoro uglednih likovnih stvaralaca, kao i da se možda po prvi put vide neki od njihovih najnovijih radova.

Izvod iz kataloga izložbe, autor Vera B. Grujić, istoričarka umetnosti

Autori izloženih dela su: Momčilo Antonović, Milan Miletić, Miomir Radović, Miladin Stošić, Mirjana Stojković Mit, Sretko Divljan, Aleksandar Jovanović Birilj, Milica Kojčić, Mario Điković, Ljubomir Lacković, Slobodan Stojanović Dane, Jordan Gelevski, Dušan Djokić, Ljiljana Blaževska, Ljubodrag Janković Jale, Branka Milić, Milijana Jovanović Juca, Milivoje Novaković Kanjoš, Nikola Vukosavljević, Vladimir Komad, Ivanka Živković, Dankica Petrovska, Milinković, Vladimir Rašić, Šemsa Gavrankapetanović, Stanka Todorović, Nikola Janković Koka, Slobodan Kojić, Boško Atanasković, Milorad Tepavac Tepa, Dušan Rusalić, Dijana Kožović, Miloš Šobajić, Dimitrije Čudov, Balša Rajčević. Slobodan Savić i Dragoslav Momčilović.