Počeo 36. Internacionalni Simpozijum Terra

U petak 7. jula na platou ispred Galerije Terra svečano je otvorena godišnja izložba 35. simpozijuma Terra i ujedno označen početak 36. saziva ove manifestacije. Postavku izložbe sačinjavaju skulpture nastale na prošlogodišnjem simpozijumu, u čijem sazivu su bili Juko Hihara iz Japana, Igor Antić iz Francuske, Varol Topač iz Turske, Gražina Šimala-Volinjska iz Poljske, Dragan Rajšić i Marko Crnobrnja iz Srbije

Program svečanog otvaranja „Tere 2017“ počeo je promenadnim koncertom duvačkog orkestra DVD Kikinda i nastupom kikindskog mešovitog hora „Kornelije Stanković“. Potom su se prisutnima obratili zamenica gradonačelnika grada Kikinde Stanislava Hrnjak, autorka teksta kataloga izložbe Sanja Kojić-Maladenov.

”Ja sam i prethodnih godina govorila da su ambicije direktora ”Terre”, profesora Slobodana Kojića u toj meri velike da ga je teško pratiti, ali da su proporcionalno tome apsolutno opravdane”, rekla je Stanislava Hrnjak, pomoćnica gradonačelnika Kikinde.

”Pozivamo uglavnom najbolje umetnike iz nekoliko zemalja. Oni provode u Kikindi mesec dana, na početku sagledaju prethodne radove, upoznaju se sa tehnologijom i problemima, a potom na licu mesta kreiraju svoje radove”, napominje Slobodan Kojić, direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra.

U okviru 36. saziva Simpozijuma Tera u toki meseca jula svoje skulpture će stvarati Karen Maher iz Perua, Tagir Subhankulov iz Rusje, Ilija Šoškić iz Italije te Igor Smiljanić, Davor Dukić i Dragan Vovjodić iz Srbije.

”Očekujem mnogo. Pre svega, nova poznanstva, nove ljude i nove umetnike. Prvi put sam u Srbiji i upoznavanje sa vašom zemljom mi je veoma zanimljivo”, kaže Tagir Subhankulov iz Rusije.

”Veoma sam srećna što sam ovde i uzbuđena jer mi je pružena lepa prilika da izradim skulpturu od velikog formata terakote”, dodaje Karen Maher iz Perua.

”Pored toga što smo umetnici, mi smo porodični ljudi, živimo od nekih drugih stvari, tako da nam je ovo lepa prilika da za ovih mesec dana ne razmišljamo o drugim stvarima već samo da radimo i da što bolje vreme iskoristimo”, ističe Davor Dukić iz Srbije.

Izložba je otvorena do 1.9. dok simpozijum traje od 1.-31. jula.