Izložba “Nasleđe” Mađarskog folklornog centra u Vojvodini

U četvrtak, 20 septembra u Galeriji „Terra“ je otvorena izložba Mađarskog folklornog centra Vojvodina pod nazivom „Nasleđe“. Izloženi ručni radovi, mahom tekstilni, prikazuju motive mađarske narodne tradicije.

Sve eksponate pravili su članovi Centra, koji se nalazi u Subotici. Ovo udurženje, prema rečima Ištvana Nađa stručnog saradnika, okuplja oko 100 članova. – Kao što se vidi iz izložbe, radimo rukotvorine što su naše stare bake radile. Vezilja uglavnom ima najviše, ima puno i tkalja i ima nešto grnačara, licidera, onih koji se bave čipkom i ostalim sitnim starim zanatom, ali kao što je i vidljivo na izložbi najviše se radi sa tekstilom – objasnio je Nađ.

Svoje radove, članovi Mađarskog folklornog centra predstavljaju Kikinđanima već drugi put. Nakon upešno održane i dobro posećene izložbe pre šest godina, koja je takođe bila organizovana u saradnji sa Galerijom „Terra“, ponovni dolazak bio je nemionovan. – Dogovarali smo se kada bismo mogli ponovo da dođemo i nekako smo uspeli da to ipak bude tokom ove velike manifestacije ‘Dani ludaje’. Mi se nadamo da će i ove godine izložba biti uspešna i dobro posećena – rekao je stručni saradnik.

 

Mađarski folklorni centar osnovan je 1995. godine i predstavlja udruženje stručnjaka i amatera koji stvaraju na mađarskom jeziku, bave se kulturom ovog naroda, s tim da je zadatak udruženja uspostavljanje saradnje sa pojedincima, društvima i kulturom i drugih naroda.