Otvorena izložba Katarine Trnavčevič – “Mentalna Arhitektonika”

U petak 19.10. u 19h otvorena je izložba “Mentalna Arhitektonika” akademske umetnice Katarine Trnavčević iz Užica.
 
” MENTALNA ARHITEKTONIKA
U velikoj seriji radova (crteža i slika) koju sam započela za vreme studija slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, polazna tečka su bili složeni i umnoženi (anti)arhitektonski elementi bez težišnih polja, rasporstrti po celoj površini platna. Od početka do kraja slike, oslanjajući se na dug stvaralački proces, ostvarila sam način da postignem neotuđivost između klaustrofobije i zavodljivosti. Slika je vezana za unutrašnju atmosferu neravnine, neudobnosti i mehaničnosti, ukrštanje struktura, šupljina i praznina. Ovaj delimično pikselizovani pristup, koji pravi ponekad grubu distorziju, je nasleđe ekrana i digitalnih kamera. Ljudski odnos se pojavljuje jer upliće, samo donekle zasebnu, stvarnost ekrana u svakodnevnu stvarnost, koja već ugrožava osećaj za rasuđivanje i vreme za razmišljanje.
 
(izvod iz teksta kataloga, autorka Katarina Trnavčević)
 
 
 
Katarina Trnavčević
 
Rođena je u Užicu 1992. godine. Završila je srednju Umetničku školu u Užicu na odseku za unikatnu keramiku kod prof. Sofije Bunardžić. Osnovne akademske studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Departmanu likovnih umetnosti na studijskoj grupi slikarstvo, 2017. godine u klasi Dragana Matića, redovnog profesora. Upisala je master akademske studije studijskog programa LIKOVNE UMETNOSTI, na modulu: Crtanje, kod mentora Biljane Jevtić, docenta, 2018. godine
 
Učesnica je značajnog projekta međunarodnog značaja, “Land-art“ projekta pod nazivom „Panonian Art Path“/Panonski put umetnosti”, projektu prekograničke saradnje sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, Hrvatska (2014). Takođe, učesnica je značajnog projekta nacionalnog značaja „Reciklart”, radionice ručno pravljenog papira, realizovan u saradnji Akademije umetnosti u Novom Sadu sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ u Novom Sadu (2014), kao i projekta „Razlike“- Akademije umetnosti u Novom Sadu, u saradnji sa studentskim kulturnim centrom, SKC Fabrika u Novom Sadu (2014 / 2015 / 2017). U okviru Exit Festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, učesnica je manifestacije pod nazivom OPENS ART 2019, Omladinske prestonice Evrope Novi Sad (2018). Izlagala je na preko trideset kolektivnih i realizovala je šest samostalnih izložbi.
 
Samostalne izložbe:
2014. Izložba Katarine i Borislava Trnavčevića, Dom kulture Čajetina, slike
2016. Doma kulture Čajetina, slike
Žirirane samostalne izložbe:
2017. Kulturni centar Apatin, Galerija Meander, slike i crteži
2017. Dom kulture Ivanjica, slike
2018. Umetnička Galerija Stara Kapetanija, Zemun, slike i crteži
2018. Galerija Terra, Kikinda, slike i crteži
 
Umetničke kolonije:
2009 / 2010 / 2011 / 2012 / 2013 / 2015.
Međunarodna kolonija Umetničke keramike „Zlakusa“, Užice
2011. Predstavnik Međunarodne kolonije umetničke keramike „Zlakusa“ na
Internacionalnom sajmu turizma u Briselu, Belgija
2018. Umetnička kolonija Domboš Visual u okviru Domboš festa, Mali Iđoš
2018. Umetnička kolonija TAKT, Sirig
2018. Umetnička kolonija, Arilje