“Vizura nove osećajnosti” Velimira Vukićevića u galeriji Terra

Otvaranje izložbe skulptura / keramika akademskog umetnika, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Velimira Vukićevića u galeriji Terra (Trg srpskih dobrovoljaca 25, Kikinda). Izložbu je otvorila akademska vajarka i dugogodišnja profesorka sa Fakulteta likovnih umetnoisti u Novom Sadu Gordana Kaljalović. Program otvaranja uveličao je nastup kikndskog mešovitog hora Kornelije Stanković pod dirigentskom palicom Eve Aranjoš Francuski.
Izložba je otvorena do 20.12.

Izložba nosi naziv „Vizija nove osećajnosti“ i , sastoji se od nekoliko slojeva koji grade priču o ličnoj i kreativnoj memoriji autora. Izložbenu celinu čini više grupa radova koji su realizovani u porcelanu, staroj istočnjačkoj tehnici koja po strukturi mase, njenoj nepredvidivosti prilikom modelovanja, sušenja i pečenja iziskuje veliko iskustvo, umeće i upornost Vukićevića, koji dovodi oblikovan model do finalne interpretacije, tananosti, transparentnosti i savršenstva. Opus varira između minijaturnih formi, gotskih i vitalnih vertikala, mističnih razgrađenih kutija koje stvaraju iluziju unutrašnjeg prostora i nagoveštavaju tajne razigrane priče, raskošnih oblika tanjira sa potencijalnim vijugavim linijama izvedenih od materijala i otvorenih, minucioznih oblika koji asociraju na filigransku umetnost savijanja papira – origami. Materijal od koga su izvedene skulpture maksimalno je istanjen do fascinatnosti. Suptilno kružno ili izlomljeno vijuganje ivica porcelanskih ploha u prostoru asociraju na lirsku apstrakciju u geometrijskom modalitetu, odnosno, na crtež izveden oštrom olovkom ili tušem na papiru. Linija teče i talasa u vitalnim, oblim formama, uvrće se, zakrivljuje i zaokružuje ili se rastvara i razgrađuje u kubističkom maniru izlomljenih formi. Pojedini delovi skulpture naglašeni su varijacijama u boji ili teksturi. U suštini svaki je predmet konstruisan na osnovu linija koje definišu obrise glavnih oblika, a daljim razvojem dela postaju i obojene površine, kao akcenti na belom. Crtež izveden od materijala kao primarna linearna i trodimenzionalna predstava, takodje je i predstava Vukićevićevog koncepta, razmišljanja, namera, emocija i fantazija. (izvod iz teksta kataloga izložbe, autorke Gordane Bibe Marković, istoričarke umetnosti)

Katalog izložbe možete preuzeti ovde : web katalog vukićević

Velimir Vukićević je rođen 1950 u Beogradu. Diplomorao je na fakultetu primenjenih umetnosti1974. godine . Završio je specjalizaciju1976 godine na istom univerzitetu. Od 1974 do1992 godine je bio slobodan umetnik. Godine 1992 je izabran za docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde i danas radi kao profesor. Član je ULUPUDS-a, počasni je član Kerameikona ,Varaždin, Hrvatska i AIC-IAC (Međunarodna akademija za keramiku) Ženeva. Učestvovao je na preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, među kojima su najznačajnije bijenalne i trijenalne izložbe keramike i simpozijumi širom sveta: od Japana, Tajvana,Australije, Portugala, Španije, Novog Zelanda, Egipta,Italije, Grčke, koreje , SAD, Irske, Švajcarske,Francuske, Poljske, Bugarske, Turske, Mađarske, Belgije, – do Hrvatske i Slovenije.
Velimir Vukićević je dobitnikpreko 30 regionalnih, domaćih i međunarodnih nagrada i pohvala među kojima su i specijalnapriznanja Japana. Radovi Velimira Vukićevića se nalaze u brojnim kolekcijama muzeja u Srbiji, Hrvatskoj, Švajcarskoj,Češkoj, Japanu, Italiji, Koreji, Nemačkoj Mađarskoj, Turskoj i Tajvanu

Više informacija o autoru na: www.velimirvukicevic.com