“Stanište” Jelene Prokopović u galeriji Terra

U petak, 22.02. u 19 h u galeriji Terra je otvorena izložba “Stanište” mlade umetnice Jelene Prokopović iz Novog Sada

“Potreba da se u masi postigne potpuno jedinstvo, bez gubitka identiteta kao pečata pojedinca, moj je osnovni motiv za stvaranje „Staništa“ . Prosečan pojedinac ima tu slobodu imože da razume iz svoje vizure, sve ono što sam kroz vajarsku obradu, kao i slikarsku, predstavila. Ono što bih ja želela, to je da čujem ove mlade ljude kako doživljavaju ovo što upravo gledaju.” – ističe autorka.

Izložbu je otvorila Katarina Trnavčević, takođe mlada umetnica iz Novog Sada: ” Jelena je pre svega jako vredna. Njen umetnički izraz treba doživeti kao jedan utisak koji treba da vas zapljusne. To je priča o tome kolko možemo u masi da budemo iskreni i koliko imamo ličnog prostora. Ova intalacija i svi njeni radovi, za koje ona ulaže jako mnogo vremena, ukazuju koliko bi trebali se vizuelno potpuno upustiti u tu dubinu, širinu. Umetnici, bez trunke sujete imaju svoje tumačenje, kako o načinu rada same autorke, tako i o ličnim impresijama. Radovi, koji su predstavljani su velikog formata i potpuno su atipični i retko je uopšte moguće videti da ih neko izvodi na takav način.”, komentarisala je i akademska umetnica Katarina Trnavčević.

JELENA PROKOPOVIĆ, je rođena u Sremskoj Mitrovici 1992. godine. Diplomirala je Vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine u klasi profesorke Borislave Nedeljković Prodanović. Aktivno izaže od 2011. godine i dobitnica je više nagrada iz oblasti umetnosti kao što je Prva nagrada “Lazar Vozarević” likovnog salona Srem, 2012. godine, nagrada za veliki akt, Akademije umetnosti u Novom Sadu 2014. godine i godišnja nagrada departmana likovnih umetnosti, katedre za Vajarstvo za najuspešniji umetniči rad 2015. godine.
Jelena u svom radu istražuje odnos imanentnog prostora i realnosti u kojoj se nalazi. Njen rad se kroz serije nadovezuje jedan na drugi, u cilju stvaranja sopstvene scene kao imaginarne životne sredine i uvlačenja posmatrača u taj nadrealni svet.
Jelena je trenutno na završnoj godini master studija u klasi doc Aleksandra Bunčića i ova serija je upravo istraživanje za njen završni rad.