,,Takav je život…“ ( iz serije Ciklusi Geje) Adrien Ujhazi u Galeriji Terra

U galeriji ,,Terra“ večeras je otvorena izložba mlade umetnice Adrien Ujhazi iz Novog Sada pod nazivom ,,Takav je život…“ ( iz serije Ciklusi Geje). Ova mlada umtnica se bavi bio-artom, odnosno za izradu svojih slika ona koristi pšenicu koju isključivo sama sadi, jutu, ali koristi i brašno, pesak, vosak, gljivu kombuhu, zemlju i ostale prirodne materijale:

,,Već u drugoj godini na osnovnim akademskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sam načila da koristim ove prirodne materijale, mada bih ja više to nazvala netipičnim prirodnim materijalima kao što je npr. sađenje pšenice na gazi, što negde predstavlja čitavu sliku na nekim radovima. Ovo mi je prvi put da sam u Kikindi, a tokom svoje prve samostalne izložbe u Novom Sadu onda sam imala seriju – jaja gde sam imala jedan rad sa semenkama i na osnovu toga sam nekako počela da dalje istražujem prirodne materijale kao što je i sam simbol semena i korišćenje gaze, zemlje i drugih prirodnih materijala. Pored raznovrsnih radova na ovoj izložbi to sam i dopunila sa nekim novim radovima koji su nastali tokom master studija kao što je npr. upotreba prirodnog materijala kanapa-odnosno kudelje i to takođe ima neku svoju simboliku specifičnu za moje radove koji jesu apstraktni, ali svaka apstraktna forma ima neku svoju simboliku“ – završava mlada dvadesetčetvorogodišnja umetnica.

(izvor: KikindaOnlineNews)

Adrien Ujhazi, rođena је 1995. godine u Novom Sadu gde je završila srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“. Diplomirala je na osnovnih akademskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Departmanu likovnih umetnosti, studijska grupa – Slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. 2018 upisala master studije na istom fakultetu, slikarstvo u klasi prof. Bosiljke Zirojević Lečić.

Od 2011 godine aktivno učestvuje na izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. (Poljska, Slovenija, Hrvatska, Slovačka, Mađarska, Crna Gora, Makedonija). Imala je devet samostalnih izložbi (Novi Sad, Subotica, Sivac, Apatin) i preko 40 grupnih izložbi . Njeni radovi su se pojavljivale u časopisima i dnevnim novinama (Srbija, Mađarska).

Od 2013. je aktivna članica galerije “Šok zadruga” -Novi Sad, Srbija;
Od 2017. Članica “Híd Kör Art” – kulturnog magazina za mlade na mađarskom jeziku u Novom Sadu;
Od 2019. Članica Udruženja Likovnih Umetnika Vojvodine, SULUV – Novi Sad, Srbija

Dobitnica nekoliko nagrada kao što su 2018. godišnje nagrade katedre za likovnu umetnost za najuspešnije umetničko delo u disciplinama Crtanje i Slikanje u akademskoj godini 2014/2018, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija. Dobitnica prve nagrade organizacije Udruženja alumnista Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori – MAUK, Nagradnog konkursa „ZBOGOM BALKAN? ZBOGOM,BALKAN!“ Nagrađena od strane Nacionalnog Saveta Madjarske Nacionalne Manjine za izvanredan uspeh u školskoj 2017/18. godini na studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu, na odseku Slikarstvo. Dobitnica nagrade “Za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmicenjima” u školskoj godini 2017/18.