TerraYouth izložba na otvaranju Horskog festivala Slobodan Bursać u Zrenjaninu.

Zrenjanin, 31. maj 2019

U sklopu otvaranja šestiog po redu Horskog festivala „Slobodan Bursać“ kao prateći program u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina otvorena je izložba TerraYouth. Otvaranje izložbe uevličao je i nastup inkluzivnog hora “9. Maj” iz Zrenjanina.

 

Terra Youth radionica održana je u periodu od 7. do 14. maja 2018. u Ateljeu Terra u Kikindi. Na kojoj je učestvovalo dvadesetoro učenika osnovnih škola 6. Oktobar i Feješ Klara iz Kikinde. Rad sa decom sprovodili su mladi umetnici i studenti umetnosti likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu i studenti Akademije umetnosti Zapadnog univerziteta iz Temišvara. Stručno osoblje Centra Terra u sastavu: Slobodan Kojić i Miroslava Kojić, akademski vajari sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom te Milan Ramaji i Goran Ludajić, akreditovani konzervatori, vršili su mentorstvo i nadzor rada sa decom. Svaki polaznik je tokom trajanja radionice napravio minimum jednu skulpturu manjeg formata. Istovremeno, svi polaznici su zajedno sa studentima realizovali jednu „zajedničku“ skulpturu velikog formata u glini. Nakon završetka izložbe skulptura velikog formata biće donirana romskoj zajednici u Rumuniji uključenoj u projekat InclusiveArt.

Nakon savladane obuke za kreativno preduzetništvo mladi umetnici iz Kikinde Irena Kovač, Ljubiša Nikolić, Kai David Melank i Vesna Simić su kao svoj finalni projekat realizovali kulturne intervencije sa decom sa posebnim potrebama i decom iz romske zajednice kikindske opštine.

Intervencija koju su sproveli Irena i Kai bazirala se na tehnici „akcionog slikarstva“ pri čemu su mali umetnici u zaštitnim odelima umakali ruke i noge u kadice sa propremljenim bojama i potom telima zajednički oslikavali veliko platno razapeto na tlu.

Druga kulturna intervencija, pod nazivom „Ostavi trag“, bila je orijentisana ka deci sa posebnim potrebama. U njoj su se Ljubiša i Vesna opredelili za terakotu kao osnovni materijal. Svaki mali kreativac je pred sobom imao po jednu gilnenu ploču u koju je utiskivao svoj trag.

Izložba InclusiveArt u Galeriji Terra obuhvata radove nastale u okviru radionice Terra Youth i dve kulturne intervencije realizovanih u ateljeu Terra u maju i junu 2018. godine.

Učenici TerraYouth radionice i kulturnim intervencijama bili su:

Sandro Radu, Marta Hušidić, Tanja Radu, Goran Lakatoš, David Markov, Danijel Feher, Gabrijel Paicu, Jovana Galčik, Jasmina Rajkov, Dragana Nedin, Kristina Vaštag, Andrija Dudej, Manuela Radu, Zlatko Jovanović, Nemanja Staletović, Sabrina Jon, Stefan Jon, Sebastian Kolin, Anastasija Konstantinov, Mirjana Radak, Dragan Todorović, Teodora Cucić, Darko Gavrilov, Andrijana Gan, Jožef Nađ, Dragan Miklja, Milica Radu, Nikola Reljin, Danijel Sokolov, Veselin Drobac, Hajrudin Mehičić, Ištvan Takač, Dalibor Cucić, Stanimir Jovanov, Maja Marinkov, Tibor Nađ, Hristijan Pavlov, Ivan Radak, Željka Glušica, Zoran Nemešev, Miloš Radu, Aleksandar Gavranov, Ferenc Jovanović, Desanka Radak, Ivana Radak, Siniša Radu, Đuro Glušica, Radovan Dokić, Kristian Nađ, Marko Francuski, Aleksandar Živković, Ivana Matejin, Đura Reljin, Boban Sekulin, Aleksandar Škapik, Dragoslav Mandić, Aleksandar Milosavljev, Damir Olajić, Mario Berar i Aleksa Bokan.

InclusiveArt

Projekat “InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” je realizovan u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Obuhvata je niz aktivnosti, radionica, edukacija, performansa i kulturnih intervencija, a za osnovni cilj ima ostvarivanje olakšanog pristupa kulturno-umetničkim sadržajima deci iz marginalizovanih društvenih grupa. Projekat traje 18 meseci, a u realizaciji su uključena četiri partnera: Inerkulturalni Institut iz Temišvara kao nosilac projekta, Udruženje „Nevo Parudimos“ iz Rešice, Grad Zrenjanin i Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra iz Kikinde kao partneri na projektu. CLPU Terra je u okviru svojih aktivnosti na projektu organizovala kreativnu radionicu Terra Youth i dve kulturne intervencije u saradnji sa mladim kikindskim kreativcima. Ukupan budžet projekta: 462.866,25 EUR, od čega IPA de 393.436,30 EUR