Terratorija V na Belefu

Od 29. jula do 15. avgusta u Beogradu u okviru ovogodišnjeg Beogradskog letnjeg festivala (Belef-a) su po peti put predstavljeni radovi nastali na projektu “Teratorija” u ateljeu “Terra” u Kikindi. Autori skulptura su mladi umetnici i studenti univerziteta umetnosti iz Beograda i Novog Sada kao i iz Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Crne Gore.
Umetnički radovi biće izloženi na više otvorenih lokacija u centru Beograda, dok će dela većeg formata u postprodukciji biti poklonjena različitim institucijama. Do sada su radovi donirani u više od 20 beogradskih ustanova i institucija: bolnice, škole, pozorišta, a deo skulptura je postavljen kao stalna postavka na otvorenom u okviru procesa rekultivacije izletišta Ada Huja u Beogradu
Projekat “Terratorija” je i ove godine organizovan i realizovana kroz saradnju Centra za Likovnu i Primenjenu Umetnost “Terra” iz Kikinde i SO Stari Grad (Beograd).
Izložba je otvorena u nedelju u 18 sati na Trgu Republike, a manifestacija će okupiti i učesnike ostalih festivala koji su istovremeno organizovani kao deo Beogradskog letnjeg festivala (Belef).

O projektu Tarratorija:
Koordinator izložbe Marko Lađušić sproveo je osnovnu ideju projekta a to je individualno sagledavanje izraženo kroz kompozicije skulptura koje se integrišu u urbane otvorene prostore. Cilj “Terratorije” je oslobađanje stvaralačkog duha koje se postiže izlaženjem iz ateljea, galerija, radionica i neposrednom komunikacijom umetnika sa gradom, građanima, i to javno, bez ograda, elitizma i svega ostalog što bi nas činilo otuđenim od umetničkog dela.