Muzej Terra

U utorak 5. decembra sa početkom u 12:30 u nekadašnjoj zgradi manježa kikindske kasarne svečano je otvoren jedinstveni Muzej Terra. Stalna postavka muzeja predstavlja hronološki organizovanu izložbenu celinu koju sačinjavaju ostvarenja nastala tokom proteklih 36 simpozijuma Terra. Većina vajara – učesnika simpozijuma zastupljena je barem sa jednom skulpturom. Na ototvaranju su govorili Pavle Markov – gradonačelnik Kikinde, Sava Stepanov – likovni kritičar iz Novod Sada, Aleksandra Fulgosi – pomoćnik ministra kulture zadužena za zaštitu kulturnog nasleđa i Miroslav Štatkić – pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Otvaranju je prosustvovao i konzul Crne Gore u Vojvodini Miodrag Kankaraš kao i brojni likovni umetnici, istoričari umetnosti i ljubitelji umetnosti.

 

”U ovoj godini realizovali smo dva velika projekta iz oblasti kulture, a jedan od njih svakako je Muzej Terra. U narednom periodu planiramo da pomognemo i rekonstruišemo još nekoliko kulturnih ustanova u gradu, kako bi pokazali da je ulaganje u kulturu nešto neprocenjivo”, rekao je Pavle Markov.

”Savremena umetnost je preživela što su određene artefakte iz prirode stavljali u galerijski prostor i proglašavali ih umetničkim delom. Sada kada imamo umetničko delo pa ga stavimo u galeriju, ono dobija veću dimenziju. Sada se vidi da je svaka skulptura dobila svoj smisao”, ističe Mirolav Štatkić

Video priloge možete pogledati na tv prilogu Radio-televizije Vojvodine:

Kompletu foto galeriju možete pogledati OVDE

Radno vreme Muzeja je od utorka do subote od 9 do 17 časova.

Dobro došli!