Simpozijum Terra

Internacionalni simpozijum skulpure u terakoti Terra  osnovan je 1982. godine  i od tada se održava svake godine od 1. do 31. jula u Kikindi, u prostoru nekadašnje fabrike crepa – objektu industrijske arhitekture izgrađenom 1895. godine. Na simpozijumu Terra svake godine učestvuje od pet do osam umetnika iz Srbije i inostranstva. Kada je reč o skulpturi u terakoti velikog formata i savremenoj umetnosti, simpozijum Terra sigurno je po tome jedinstven na svetu.

Do sada je na simpozijumu Terra učestvovalo preko 200 vajara. Na njemu su stvarali umetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Holandije, Italije, Francuske, Norveške, Velike Britanije, Austrije, Turske, Nemačke, Grčke, Rumunije, Češke Republike, Bugarske, Danske, Španije, Izraela, Egipta, SAD, Meksika, Perua, Argentine, Indije, Bangladeša, Južne Koreje, Tajvana i Japana.

U fundusu simpozijuma Terra nalazi se preko 1000 skulptura nastalih tokom tri decenije postojanja simpozijuma. Određen broj skulptura izložen je u prostoru oko bivše fabrike crepa u kojoj se održava simpozijum, u parkovima IGM “Toza Marković”, u zgradi SO Kikinda i na gradskom trgu. Jedan deo ovih vajarskih ostvarenja uvršten je u stalnu postavku Narodnog muzeja u Kikindi.

Skulpture iz fundusa simpozijuma Terra prezentovane su i na brojnim izložbama u mnogim gradovima u Srbiji i inostranstvu.

Dela stvarana na simpozijumima Terra prezentovana su publici u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Subotici, Sarajevu, Banja Luci, Ljubljani, Ribnici, Karlovcu, Baru, Veneciji, Parizu, Temišvaru, Rešici, Kiškunfeledjhazu …

Skulpture nastale na simpozijumima Terra prezentuju se publici na godišnjim izložbama koje se održavaju početkom jula svake godine u prostoru galerije Terra, kao i na delu gradskog trga. Otvaranje godišnje izložbe ujedno označava i svečani početak aktuelnog simpozijuma Terra.