• 04/02/2023

“Natura morta” , izložba i radionica Bojane Lukić

U petak 3. februara u Galeriji Terra otvorena je izložbe akademske umetnice Bojane Lukić iz Beograda pod nazivom „Natura morta“.

“Izložba “Natura morta” (mrtva priroda) poteže ekološko pitanje na ironičan način. Radovi koji su prikazani na izložbi – crteži, skulpture i instalacije inspirisani su knjigom “Šesto izumiranje” autorke Elizabete Kolbert koja se bavi aktuelnim problemom klimatskih promena i odnosom čoveka prema prirodi kroz istoriju. Ako pokušamo da zamislimo slikare kroz istoriju umetnosti koji su imali romantičan pristup mrtvoj prirodi i svu lepotu uspevali manje ili više uspešno da prenesu na platno, danas možemo osetiti nostalgiju upravo za tim odnosom. Današnja mrtva priroda je u bukvalnom značenju mrtva.” – autorka izložbe Bojana Lukić.

,, Ono što je zanimljivo što Bojana Lukić kao takva vizuelna umetnica prvi put izlaže u našem gradu. Budući da ova umetnica ima bogato iskustvo u pedagoškom radu, inicirali smo u dogovoru sa njom da napravimo jednu radionicu koja nosi naziv kao i sama izložba. Deca osnovnoškolskog uzrasta biće u prilici da se upoznaju i da steknu uvid o njihovom odnosu prema prirodi, reciklaži i da saznaju koji su se to umetnici u dugoj istoriji bavili temom prirode i njenim očuvanjem” – kustoskinja Centra Terra, Verica Nemet.

Katalog izložbe:

 

Kao prateći sadržaj izložbe, narednog dana, u subotu 4. februara u Galeriji Terra održana je i istoimena dečja radionica koju je vodila autorka izložbe. Radionica „Natura morta“ je posvećena deci uzrasta od 7 do 10 godina. Tokom radionice učesnici su imali priliku najpre da pogledaju istoimenu izložbu, a zatim da se upoznaju sa savremenim umetnicima kojima je priroda inspiracija u stvaranju svojih dela. Ideja radionice je da deca učesnici kroz zabavne igre i kreativne zadatke saznaju na koje sve načine priroda može da se zaštiti i  tako na trenutak postanu hrabri istraživči.

Bojana Lukić (1979) je vizuelna umetnica iz Beograda. Diplomirala je slikarstvo u Italiji na Akademiji lepih umetnosti Brera (Milano) i od 2002. aktivno izlaže u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Austrija, Japan, Hrvatska, Irska). Njeni radovi nalaze se u domaćim i inostranim kolekcijama (Telenor, Narodna biblioteka Bor, Mundi). Bojana je takođe autorka i voditeljka velikog broja kreativnih radionica za decu, mlade i odrasle (Narodni muzej u Beogradu, Muzej Savremene umetnosti u Beograd, Festival dečje literature i ilustracije Krokodokodil u Beogradu, Institut Servantes u Beogradu, projekat Bormioli u Milanu, Umetnik u školi – Kultur Kontakt u Beču) i nastavnica crtanja i slikanja. Članica je ULUS-a od 2009. godine. 2010. godine je učestvovala u umetničkom rezidencionom programu Kultur Kontakt (Beč, Austrija). Godine 2017. zavrsila je edukativni program za rad sa decom Design for change u Madridu i učestvovala u programu Kreativno mentorstvo u Beogradu.

Foto: Terra




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra