Aleksandar Bunčić

Srbija

Biografija

Aleksandar Bunčić

Web site YouTube

(1981, Novi Sad) diplomirao je vajarstvo u klasi Prof. Tomislava Todorovića (2008-2012) i magistrirao crtež u klasi Prof. Ljubomira Vučinića (2012) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zaposlen kao asistent profesora na odeljenju za crtež na Umetničkoj akademiji u Novom Sadu. Održao je preko 13 samostalnih i pedesetak grupnih izložbi. Dobitnik Diplome za crtež sa Petog Bijenala za Crtež u Pančevu (2015); nagrade Mali Princ za izuzetna dostignuća na polju lepih umetnosti u školstvu (2013); nagrade za perspektivne umetnike, Art KLinika, Multimedijski centar LED ART, Novi Sad (2012), nagrade Best of 2010, Marziart Internationale, Hamburg, Nemačka (2010); nagrade za crtež Fondacije Vlade Veličkovića i galerije Haos, Beograd (2009); i mnogih drugih. Član je Udruženja likovnih umetnika u Novom Sadu (2008-).

Tekst iz kataloga – …  ,,Trenutno u fokusu mog rada jeste prevođenje virtualne skulpture, kreirane u trodimenzionalnom programu, u realnu formu”
Grafizam, koji uvek pokušava da zadrži u svom radu, Bunčić je primenio i na monumentalnoj skulpturi Fox. Inspiracija je proistekla iz prošlogodišnjeg grafita koji je umetnik ispisao kao poklon kćerki za rođendan. Baveći se problemom digitalne skulpture u virtuelnom prostoru, poslednjih nekoliko godina on u VR/AR programima istražuje i eksperimentiše skulpturama koje u isti mah postoje i ne postoje. Istom tehnologijom služio se i radeći skicu za ovaj geometrijski prikaz lisice koji je potom preveo na terakotu. S druge strane, skulpture manjih formata pod nazivom Napalm sačinjene su od oblih formi pri čemu se svaka završava geometrizovanim vrhovima sa direktnom asocijacijom na plamen. Kada je reč o formi glavni lajt-motiv čini trougao koji ga uvek vodi ka novim umetničkim angažmanima.

Verica Nemet

Foto galerija

Jul 2022
Contact us

Center for Fine and Applied Arts Terra