• 20/09/2021/

  • Galerija Terra, Kikinda

Magdalena Miočinović Andrić, solo exhibition @ Terra Museum's Salon

U subotu 18. septembra u salonu muzeja Terra otvorena je samostalna izložba skulptura i crteža akademske vajarke iz Beograda Magdalene Miočinović Andrić.

Koncept izložbe

Odlučila sam da im napravim reklamnu kampanju. One su objekti, ali ne puki predmeti. Kao što Džon Berdžer u svojim Portretima kaže, govoreći o Henriju Muru:
” Umetnik stvara predstavu nečega. Predmet je naprosto ono što jeste. Predstava asocira i govori o nečemu što nije ona sama. Zanatlija je prevashodno zainteresovan za stvar koju pravi; umetnik je prevashodno zainteresovan za svoju viziju, koju jednom napravljena stvar mora iskazati.”
One su skulpture, one iskazuju, one su zapravo nešto drugo od svoje pojavnosti. To se teško prihvata danas u dvadeset prvom veku. Danas je sve u treptaju oka. Danas su reklame koje se smenjuju, treptaji nametnute ekspozicije.
Moja takozvana reklamna kampanja je niz postera koji prezentuju skulpture. Ako bi to bili veliki bilbordi postavljeni uočljivo svuda pored glavnih saobraćajnica, nasumični pogledi prolaznika – nesuđene publike – prihvatili bi ih onako kako su se izveštili da to čine, pa bi same skulpture, otelovljenja umetnikove (moje) vizije, postale to što zaista jesu, ono jezgro pojma na koje upućuju izložene slike.

Magdalena Miočinović Andrić je rođena 7. oktobra 1972. godine u Beogradu.
Tokom studija filozofije (1991/95.) započinje svoj umetnički rad učestvujući u pozorišnim radionicama trupe KUD – NIKUD.
Radi na scenografiji, izradi plakata i osmišljavanju kreativnih radionica.
1998. upisuje vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirala u julu 2003. Tokom studija dvaput je nagrađivana godišnjom nagradom fakulteta za skulpturu u materijalu – za skulpturu u drvetu i skulpturu u metalu.
Član je ULUS-a od februara 2004. i ULUPUDS-a od 2012.
U statusu je samostalnog umetnika, od 2006. godine.
Do sada je učestvovala na više od 40 grupnih izložbi, četiri međunarodna vajarska simpozijuma i imala je dvadeset dve samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu.
Živi u Beogradu sa mužem i troje dece.
Više o njenom dosadašnjem radu možete videti na:
www.magdalenamiocinovicandric.weebly.com

Izložba je otvorena do 9. oktobra, radno vreme salona muzeja Terra je od utorka do subote od 10 do 16 časova.

Contact us

Center for Fine and Applied Arts Terra