• 03/04/2021

Selected participants of the 40th International Terracotta Sculpture Symposium Terra

Odlukom umetničkog saveta CLPU Terra, odabrani su učesnici 40tog Internacionalnog simozijuma skulpture u terakoti Terra:

 

Ana Korver – Novi Zeland

Anna Korver trenutno živi ii radi u Taranakiju na Novom Zelandu. Profesionalna je vajarka od kad je diplomirala na BFA u vajarstvu sa Univerziteta u Kanterberiju 2003. Korver uporedo radi na nacionalnoj i međunarodnoj kao i radove izlaže kako u privatnim tako i javnim komisijama. Dva puta je izabrana za Vallace nagrade, pozvana je da izloži radove na mnogim velikim izložbama skulptura na otvorenom, uključujući Brick Bai skulpturu Trail i Tai Tapu skulpturalnu baštu, a pohađala je više od 60 domaćih i međunarodnih simpozijuma o skulpturi. Korverova dela su ženstvena u svom identitetu i perspektivi, pozivajući na intimnost i ličnu povezanost. Oblici su minimalistički i teže da odražavaju unutrašnje jastvo na spoljašnju površinu. Njen rad je oduvek dolazio iz internog mesta, odražavajući trenutnu situaciju ili iskustvo. Temeljni pojmovi se uglavnom kreću oko odbrane i zaštite žena, ali često iz suptilnog, nežnog mesta. Oni preispituju i osporavaju tradicionalne ženske uloge, nudeći drugačiju snagu gde su muške i ženske strane u ravnoteži i delikatnosti, a krhkost se prepoznaje umesto da se vidi kao slabost, odražavajući se na zalaganje feminizma za jednakost za oba pola. Više informacija možete pronaći na http://www.annakorver.co.nz/

 

Tamami Ičimura – Japan

Rođena u Šizuoki 1987. 2011. Stiče master diploma na fakultetu likovne umetnosti Univerziteta umetnosti i dizajna Joshibi. Njena zložba “Matura” osvojila je “Nagradu za najbolji rad” / Univerzitet umetnosti i dizajna Joshibi Univerziteta za umetnost i dizajn 2009. (Kanagava). Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Japanu i učestvovala u nekoliko kolonija, simpozijuma i umetničkih rezidencijalnih programa šriom sveta. Više informacija možete pročitati na: http://nasu-symposium.jp/artist_ichimura2018.html

 

Vladimir Novak – Hrvatska

Vladimir Novak (1987.) svojim dosadašnjim radovima istražuje materijalnost i prostorne karakteristike skulpture i instalacije, gradeći minimalističke strukture monumentalnog karaktera koje prizivaju prostornost, meru i odnose izloženih objekata, promatrača i okoline. U novijim radovima kao reakcijama na određena mesta i njihove specifičnosti, istražuje komunikacijske aspekte skulptura, instalacije i prostora u vidu radova čija je vizuelna pojava indirektna posledica mehaničkih radnji, procesa deliomično ili potpuno determinisanih ulaznim i izlaznim podacima programskog koda. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Goranske kiparske radionice Lokve na 13. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2018., HPB Grand Prix-a na 34. Salonu mladih – Panoptikon 2018. godine te Rektorove nagrade za samostalni projekat 2015. godine. Predstavio se izložbama u Galeriji Bačva u Zagrebu, u Studiju galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu 2017., Francuskom paviljonu 2017. i Galeriji SC u Zagrebu. Učestvovao je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Radovi mu se nalaze u Fundusu ALU u Zagrebu i Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, privatnim kolekcijama te kao javne plastike u Vrsaru i Bjelovaru. Član je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu. https://akademija-art.hr/2019/04/14/vladimir-novak-tihi-osvajaci/

Linus Ripler – Austrija

Rođen 1984. u Feklabruku, Austrija. 2009.  diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Beču u klasi Gintera Damiša i Manfreda Pernisa.  Samostalne izložbe imao je u Austriji, Namačkoj i SAD-u, dok je u okviru grupnih izložbi izlagao širom Evrope i SAD-a. Bio je učesnih umetničkih rezidencija i likovnih kolonija u Japanu, Hrvatskoj, Češkoj i Mađarskoj. Dobitnik je nekoliko nagrada u Austrije, dizajniroa je scenografiju za dve pozorišne predstave. Reprezent je bečke galerjie Krincinger i fokusiran je na prostorne instalacije i interaktivnu umetnost. Učešće Linusa Riplera na 40. Simpozijumu Terra finansirano je sredstvima Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

https://www.linusriepler.eu/

Petar Sibinović – Srbija

Rođen 25.05.1986. godine u Valjevu. 2010. Diplomirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti, Beograd, smer vajarstvo, klasa profesora Veljka Lalića. Doktorirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti, Beograd, mentor dr um.Radoš Antonijević. 2019. Dobija status samostalnog umetnika. Čln je ULUS-a od 2005. godine, takođe je član nekoliko umetničkih udruženja u Srbiji i inostranstvu.

Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama Galerija ULUS, Kolarčeva zadušbina, Polet,  X -Vitamin u Beogradu, Fennel u Bukureštu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, učesnik ja na prekoo 20 likovnih kolonija,  a njegove skulpture su izložene u javnim prostorima Srbije i Republike Srpske.

Ranko Dragić – Srbija

Ranko Dragić rođen u Novom Sadu 1975. godine. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, umetnička disciplina vajanje 1999. godine, u klasi profesora Miluna Vidića. Od 2005. godine član SULUV-a. Magistarske studije, umetnička disciplina vajanje završio 2008. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod mentora profesora Borislava Šuputa. Izlagao na sedam samostalnih i preko trideset kolektivnih izložbi. Učestvovao u radu 22 likovne kolonije u zemlji i inostranstvu. U periodu od 1998. – 2001. u saradnji sa zlatarom Janković intenzivno se bavio dizajnom i izradom unikatnog nakita od zlata i srebra koji je na Novosadskom sajmu zlatarstva osvojio: 1998. Specijalnu nagradu, 1999. Srebrnu medalju, 2000. Srebrnu i Zlatnu medalju i 2001. Zlatnu medalju. 2006. godine, u klubu MUSEUM, na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao koautor realizovao modnu reviju BAKARNO DOBA XXI VEKA sa modnom kreatorkom Marinom Madžar na kojoj je predstavljena kolekcija ručno rađenog unikatnog nakita od bakra u kombinaciji sa kamenom, drvetom i sedefom.

 

Sanja Radusin – Srbija

Rođena 1989. u Novom Sadu. 2017. završava Osnovne studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Tomislava Todorovića. 2018. Postaje član SULUV-a. 2019. Završava Master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod profesora Mirjane Blagojev. 2020. Upisuje Specijalističke studije -Skulptura u terakoti na istoj akademiji. 2019/20. Radila je kao saradnik u nastavi na katedri za vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izlagala je na četiri samostalne i na  brojnim kolektivnim izložbama, učestvovala u nekoliko kolonija i radionica. Dobitnica je dve nagrade, 2017. Nagrada umetničke livnice Stanišić, kao i godišnje nagrade departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline vajanje.

Polazište u njenom radu je priroda i promene koje se dešavaju u njoj. Njeno umetničko istraživanje vezano je za pronalaženje veze između skulptorske forme i prirode.  Istražujući specifičnosti podneblja Vojvodine, Kikinde u kojoj živi i stvara. Kroz efemerne radove u prirodi dolazi do realizacije umetničke instalacije u galerijskom prostoru u kojoj dominira terakota kao materijal.

Contact us

Center for Fine and Applied Arts Terra