• 01/03/2020/

  • Galerija Terra

Tatjana Jovancevic – Torn Sky

Kroz svoj umjetnički izraz ja komuniciram o stvarima o kojima mi je teško razgovarati. Kao osoba koja je porijeklom iz ratom rascijepljene zemlje i koja je sticajem životnih okolnosti živjela u nekoliko mjesta, udubljujem se u teme otuđenosti, traženja permanentnosti i gubljenja identiteta. Ove teme su isprepletane sa narativima tenzija između svijetla i tame, dobra i zla, 
 nebesa i zemlje.

Moj kreativni proces je kontinuirani dijalog izmedju unutrašnjeg i vanjskog svijeta. Upotrebljavajući ekspresivne poteze, linije i boje pokušavam da prenesem emocije, misli i sjećanja dok putujem kroz svoje unutrašnje pejsaže. Slične vanjskima, ova unutrašnja mjesta su visoka i duboka, mekana i tvrda, fluidna i rigidna, tamna i svijetla. Njihovim istraživanjem pokušavam da uspostavim vezu sa posmatračem i pitam određena pitanja. Zašto smo ovdje? Šta je tamo iza? Šta sa bolom—može li se preobraziti u ljepotu? Kroz radove pokušavam da sa gledaocima uspostavim intiman dijalog, uvučem ih u moj prostor i potencijalno ih izvučem iz samih sebe.

Imala sam privilegiju da provedem vrijeme u Ateljeu Terra koje mi je pomoglo da se konkretno i figurativno uzemljim u novom okruženju. Ovo je bila prilika da nastavim sa razvijanjem već započetih ideja, ali i da stvorim radove koji su pod uticajem mog novog ambijenta—ateljea i samoga grada. Nova mjesta su se pokazala oazom novih tekstura, boja i materijala za istraživanje dok se kreativni proces sastojao od fotografisanja, crtanja, kolažiranja, intervencija u prostoru i sakupljanjem odbačenog i već upotrebljenog materijala (šut). Nove inspiracije su se bez napora isprepletale sa prošlim narativima pošto okolina uvijek utiče na moje radove i postane dio vizuelne konverzacije.

Moja namjera je da ovom postavkom povežem prošla iskustva, interpretiram otkrića nove sredine i upletem ih u kontinuiranu naraciju koja prožima moje stvaralaštvo.

Biografija

Tatjana Jovančević je rođena i odrasla u Bosni i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji. Ona se zatekla u SAD kao srednjoškolski student razmjene kad je započeo rat u njenoj zemlji, a sada trentuno živi u Kikindi. Diplomirala na Northern Illinois University, Koledz Primjenjenih Umjetnosti, odsjek Vizuelne Komunikacije u DeKalbu, IL.

Crtanje i stvaranje je bio dio njenog života od malih nogu.

Tatjanin glavni način izražavanja su apstrakcije sa ekspresivnim potezima na papiru, ali tokom godina ona je radila sa različitim materijalima ukjlučijući i nađene. Njen opus radova sastoji se od crteža velikog formata, kolaža i efemeralnih intervnecija u vanjskom prostoru. Glavni uticaji i teme radova su gubitak mjesta i pripadnosti (pod sticajem ratnih okolnosti), pronalaženje identiteta i spoznavanje unutrašnjih pejsaža psihe.

Tatjana izlaže lokalno i internacionalno od 2009. One je jedan od istaknutih umjetnika za LUZ Art, galeriju i non-profitnu organizaciju i član je CIVA. Nedavno je bila učesnik žirirane umjetničke kolonije Kolorado Art Ranč u Koloradu u čijem su sklopu bile javna prezentacija i izložba ostvarenih radova u toku kolonije. Do sada je ostvarila samostalne izložbe i učestvovala je u mnoštvu žiriranih grupnih izložbi medju kojima su: LUZ Artspace (Beverli Hils, CA, SAD), Kraljevska Škotska Akademija (Edinburg, Škotska, UK), Cultivator (Čikago, IL, SAD), Woman Made Gallery, (Čikago, IL, SAD), 
 Portage ARTspace (Čikago, IL, SAD), Kalvin Koledz Art Centar Galerija (Grand Rapids, MI, SAD), St Xavier Univerzitet Galerija (Čikago, IL, SAD) i Zrenjanin Bijenale.

Ako ste zainteresovani da pratite njen rad Tatjana je aktivna na Instagramu gdje dokumentuje njen umjetnički proces, inspiraciju, završene radove, izložbe i ostale teme u vezi umjetnosti.

http://www.tatjanajovancevic.com


https://www.instagram.com/tatjanajovancevic/


https://www.luzart.com

Galerija Terra - izložbe


Maja Erdeljanin – DRAGI DNEVNIČE – GODINA SVESNOSTI

U sredu 22. maja u galeriji TERRA je otvorena izložba Maje Erdeljanin – DRAGI DNEVNIČE ̵...

Pročitaj Više

Sara Masnikosa – ,,Alternativna priča o greškama”

U sredu 28. februara u galeriji TERRA je otvorena izložba ,,Alternativna priča o greškama”...

Pročitaj Više

Vođenje kroz izložbu ,,Balkanske priče” Katarine Popović i panel diskusija o položaju mladih umetnika u društvu.

Link    TV Kikinda – prilog 3:18 – 6:19 U petak, 9.2.2024. sa početkom u 19 časova ...

Pročitaj Više

Katarina Popović – BALKANSKE PRIČE

Katarina Popović – BALKANSKE PRIČE TV Kikinda Katarina Popović (1996) je diplomirala na Fak...

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra