• 14/10/2022

“Krv i suze – anatomija stvaranja” , izložba Jelene Janev

U petak 14. oktobra u salonu muzeja Terra otvorena je izložbe akademske vajarke iz Novog Sada Jelene Janev pod nazivom „Krv i suze: anatomija stvaranja“.

“Donošenje na svet novog života i stvaranje novog umetničkog dela su iscrpljujuća, bolna, intimna i katarzična iskustva. Oba nose emocionalni i fizički rizik. Oba nepovratno menjaju majku/stvaraoca i ostavljaju plod/delo koje nastavlja sa sopstvenim životom, bez potpune kontrole majke/umetnice. Izložene radove povezuje tema telesnih i emocionalnih promena koje prate menstrualne cikluse s jedne strane, i porođaj s druge, metamorfoze karakteristične za žensku korporealnost.
Performans „Diši, diši, guraj!“ rekonstrukcija je procesa trudnoće i porođaja, ponovno proživljavanje oba ova iskustva, sa naglaskom na slobodnoj ekspresiji emocija bola, nelagode i senzualnosti, korišćenjem pokreta kao osnovnog sredstva izražavanja, uz neinhibiranu upotrebu glasa, a u prostoru koji svojim vizuelnim i taktilnim kvalitetom asocira na osetljivo tkivo materice.
Serija izloženih crteža deo je veće serije crteža „Zatvorenih očiju: autoportreti iznutra“. Crteži su stvarani svakodnevno, zatvorenih očiju, tokom devet meseci. Isključivanje čula vida omogućilo je taktilno prenošenje trenutnog raspoloženja, linijom i bojom, kroz energiju pokreta, bez vizuelne kontrole i svesnih estetskih odluka. Nastali radovi iznenađujuće su tačan uvid u promene doživljaja sopstvenog tela tokom više meseci, u oscilacije raspoloženja i nivoa energije, i predstavljaju intimni dnevnik mnogo puta ponavljanog prolaženja kroz mesečni (menstrualni) ciklus, od euforije i osećaja velike snage do depresije, nervoze i telesne slabosti.”

Jelena Janev

Kratak prikaz dve faze performansa „Diši, diši, guraj!“. Performans predstavlja rekonstrukciju iskustva porođaja, i svakog iskustva stvaranja. Izveden je 23. septembra 2020. godine i umetničko delo je u okviru doktorskog umetničkog projekta „Majčinstvo i rodni stereotipi u umetnosti: umetničko delo scenskog dizajna“.”  Izvor videa: youtube kanal JAE Art

Biografija autorke

Jelena Janev (1972, Beograd, SFRJ)

Vajarka. Diplomirala i magistrirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorirala na studijskom programu Scenski dizajn, na Departmanu za arhitekturu i urbanizam, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, sa temom „Majčinstvo i rodni stereotipi u umetnosti: umetničko delo scenskog dizajna“. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Bosna i Hercegovina, Hrvatska). Dobitnica Godišnje nagrade Akademije umetnosti za skulpturu (1997) i Nagrade Oktobarskog salona grada Novog Sada za skulpturu (1997). Njene skulpture i skulptorske instalacije nalaze se u vlasništvu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u umetničkoj kolekciji univerziteta New Mexico Highlands University, Las Vegas, Nju Meksiko, Sjedinjene Američke Države, i deo su stalne postavke Muzeja „Terra“ u Kikindi. Zaposlena kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Opširniju biografiju pročitajte OVDE.

Izložbom „Krv i suze: anatomija stvaranja“ je poslednja u nizu događaja u ikviru izložbenog programa salona muzeja terra. Za javnost je otvorena do 13. novembra i možete je pogledati u radno vreme muzeja .

Foto: Terra




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra