• 16/05/2022/

  • Muzej Terra, Kikinda

Manifestacija “Noć muzeja” u muzeju Terra

I ove godine u okviru manifestacije “Evropska noć muzeja”, 14. maja Muzej Terra će se priključiti mnogobrojnim muzejima iz Srbije i inostranstva sa posebnim programom pripremljenim za ovu priliku. Vrata muzeja su za posetioce otvorena od 10h , aposebni programi počeli su od 18h:

Vajarska radionica za decu (ali) i odrasle: ,,Zemljano svedočanstvo“

Vajarska radionica za decu i odrasle uz stručnu asistenciju vajara, pedagoga i zaposlenih u CLPU Tera – ,,Zemljano svedočanstvo“ i tradicionalno takmičenje i radionica u ,,Topanju“. Topanje je severno banatska igra sa glinom kao primarnim materijalom.

Topanje

Ne tako davno, tokom letnjih meseci deca su bila pravi majstori u igri pravljenja “topova” od blata. Topove su pravili od blata, koje je moglo da se lepi i koje je bilo od crne zemlje, koju su najčešće skidali sa točkova od kola koja su, u letnjem preodu dolazeći sa njiva, tu zemlju donosile. Smišljali su i posebne bajalice za svaki „top“ koji je trebalo da se baci i da pukne:“ “Kukuriku pet’o, ako pući nećeš baciću te na vr’ kuće“.

Radionica crtanja za decu: „Nacrtaj skulpturu“

Radionica crtanja za decu uz stručnu asistenciju vajara, pedagoga i zaposlenih u CLPU Tera sa ciljem da se istima približe skulpture iz stalne postavke, razvije neki prisniji odnos ka radovima i istakne lična interpretacija i kreativnost mališana. Deca će odabrati po jednu skulpturu po kojoj će kreirati crtež a koji će potom biti izložen u prostoru malog salona Muzeja Tera.

Radionica Dragane Kojičić: „Kuglice i Zemljani mural“

Radionice vodi Dragana Kojičić, samostalna arhitektkinja i specijalistkinja za zemljanu arhitekturu i predsednica Kluba finih zanata. www.zemljanarhitektura.com

O autoru:

Dragana Kojičić diplomirala je na Departmanu za arhitekturu i urbanizam FTN-a u Novom Sadu 2005, a nakon studentskih praksi u Siriji i Kolumbiji, 2005-2008. Živela i radila u Istočnoj Africi u nekoliko arhitektonskih biroa. Specijalizaciju za zemljanu arhitekturu DSA Terre 2008-2010 završila je u programu CRAterre u Francuskoj. Od 2018. godine, doktorand je na doktorskim umetničkim studijama Scenske arhitekture, tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka, u želji da upotrebu zemlje sagleda i iz svih drugih umetnosti i uglova. Autor je brojnih radova na temu gradnje zemljom, priručnika za unapređenje kuća od zemlje u Vojvodini. Osnivač je Kluba finih zanata u Mošorinu, letnje škole zemljane arhitekture i brojnih radionica, obuka i treninga za gradnju zemljom. Sa kolegama iz Kluba finih zanata je realizovala prvu Balkan Earth konferenciju i treći putujući REGIO EARTH festival 2019. Pokrenula je i LALA Earthland festival za upotrebu zemlje i van arhitekture 2020.godine.

Koncert i prezentacija: Muzička škola ,,Slobodan Malbaški“

Koncertni program učenika i profesora sa odseka:klavir, flauta, violina, gitara i tambura

Otvaranje izložbe: Andreje Petraković i Tatjane Dimitrijević „PRAŠINA“

Izložba PRAŠINA objedinjuje radove i estetske stavove Andreje Petraković i Tatjane Dimitrijević. Andreja Petraković realizuje svoje instalacije putem svojevrsnog postupka reciklaže i oblikuje materijale preostale od predmeta za jednokratnu upotrebu. Više nađenih i prikupljenih veštačkih materijala iz čovekove svakodnevice stavlja u novi, estetski kontekst. Radovi materijalizuju unutrašnji prostor čoveka u formi prostornih instalacija. Statika i dinamika površina stvaraju ambijent u kome svako može da ima svoj doživljaj i nađe značenje. Iz monohromnog, minimalističkog istrazivačkog postupka Tatjane Dimitrijević nastaju svedena slikarska rešenja različitih formata. Naziv izložbe, PRAŠINA, se odnosi na razmišljanje o dimenziji vremena…

O autorkama:

Andreja Petraković rođena (1973) u Somboru. Diplomirala 1998. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek vajarstvo, u klasi prof. Borislave N. Prodanović. Upisala postdiplomske studije 2005. godine, odsek digitalna slika, u klasi prof. Rakić Dragana. Učestvuje u radu grupe Vacuum Pack sa Mirković Dragišom i Rakić Draganom (od 1999. do 2009. godine). Izlagala samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Tatjana Dimitrijević rođena (1965) u Somboru. Diplomirala 1988. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Dušan Todorovića. Izlagala samostalno i na kolektivnim izložbama u zemlji inostranstvu i učestvovala na više saziva likovnih kolonija. Realizovala Street art akcije na Trgu Sv. Trojstva u Somboru u periodu 2009-2018.

Izložbu možete pogledati do 03. juna 2022.

Interaktivni foto panel TERA FOTO KLUB-a: ,,PORTRET/DIJALOG SA SKULPTUROM“

Profesionalno foto portetisanje posetilaca tokom trajanja NOĆI MUZEJA sa izabranom skulpturom uz prateći kratki video intervju/izjava o razlozima za izbor baš te, izabrane skulpture. Potreti posetilaca sa skulpturama iz kolekcije Muzeja Tera nakon njihove obrade od strane Foto kluba Tera – biće prosleđene svakom potretisanom na elektronsku poštu kao objavljene na našoj internet stranici i društvenim mrežama u dogovoru sa portretisani. Foto klub Tera osnovan je 2020.godine u cilju afirmacije i popularizacije fotografije, sticanja novih znanja i iskustava.

Tematsko vođenje kroz stalnu postavku „Potreti znamenitih ličnosti iz zbirke Muzeja Tera“ – kustoskinja Verica Nemet

Portreti znamenitih ličnosti iz kolekcije Terra : Sava Kovačević, Oto Bihalji Merina, Skender Kulenović.

Koncert Vladimira Sedljaka- Krece: Instrumentalni triptih ,,Hodočašće bosonogih stopala – III deo”

Autorsko delo – Uživo loop-act na harp Gitari.

Video: TVKikinda

Za vreme trajanja programa prostor muzeja je bioosvetljen specijalnom rasvetom i video art projekcijama.

Za ovu priliku privremeno je otvoren objekat buduće suvenirnice/kafea: Akumulatorska stanica od strane Drozli kraft pivare koja je posetiocima ponudila svoj program kraft piva i predstavila koncept saradnje sa CLPU Terra.

14. Evropska noć muzeja

Muzej Terra, autori fotografija: Igor Grandić, Branislava Brandić Živković, Neven Grujić, Sonja Beloš, Vjećeslav Berar
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra