• 18/01/2022/

  • Galerija ,,Terra"

Odabrani učesnici 41. Internacionalnog simpozijuma Terra 2022

Kikinda, 18. januar 2022. godine –

Umetnički savet Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra u sastavu: mr Slobodan Kojić, magistar vajarstva, osnivač i direktor CLPU Terra, Verica Nemet, kustoskinja-istoričarka umetnosti, CLPU Terra, Sava Stepanov, samostalni likovni kritičar, Novi Sad, dr Sanja Kojić Mladenov, muzejski savetnik MSUV, Novi Sad i Igor Smiljanić, akademski vajar, doktorand likovnih umetnosti i viši stručni saradnik na vajarskom odseku, Akademija umetnosti, Novom Sadu, odabrao je sledeće umetnike koji će učestvovati na ovogodišnjem Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti Terra. :

 

  1. Julija Klem – Nemačka

Julija Klem je rođena u Nemačkoj (Baknangu, 1983). Učestvovala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, dok joj se skulpture nalaze u javnom prostoru i privatnim kolekcijama. Masterirala (2017) na Akademiji vizuelnih umetnosti u Minhenu u klasi prof. Prangenberg / Karstieß. Do sada je realizovala preko 40 kolektivnih izložbi. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i bila je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom sveta.

Živi i radi u Minhenu.

www.juliaklemm.de

 

2. Bernard Ridiger – Francuska

Bernhard Rudiger je rođen u Italiji (Rim, 1964).Diplomirao je na Accademia di Belle Arti u Milanu, a danas predaje u Lionu. Od 1986. godine učestvovao je na mnogim grupnim izložbama (Le Magasin, Grenobl, 1992; Bijenale u Veneciji, 1993; Le Nouveau Musée, Villeurbanne, 1995; Rimski kvadrijenale, 1996 i 2008) i samostalnim izložbama (La Box, Bourges, 1994; Centre de Création Contemporaine, Tours, 1996; CRUCE, Madrid, 2002; Traversee Zeitgenossische Kunst, Minhen, 2008; Galerie des Multiples, Pariz, 2011). Urednik je časopisa Tiracorrendo kao i suosnivač umetničke galerije Lo Spazio di Via Lazzaro Palazzi, urbanog kutka koji je bio aktivan na milanskoj umetničkoj sceni od 1989. do 1993. godine. Njegovi radovi suočavaju posetioce sa fizičkim iskustvom koje uključuje objekat, telo i prostor. Ujedno njegove skulpture tj. monumentalni modeli i arhitektonski komadi, svojim pedantnim prostornim i akustičnim rasporedom nastoje da prouče istoriju, posebno istoriju mesta.
Živi i radi u Parizu.

www.bernhardrudiger.com

 

3. Ivana Radovanović – Crna Gora

Ivana Radovanović je rođena u Crnoj Gori (Titograd, 1983). Diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti (2006) na Cetinju, u klasi prof. Pavla Pejovića kod koga je i magistrirala (2009). Završila doktorske studije (2016) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Dušana Petrovića. Dobitnik je Fulbrajtove stipendije za post – doktorsko istraživanje (2018/19). Samostalno izlaže od 2007. a do sada je ostvarila veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih se posebno ističe njeno učešće i predstavljnje Crne Gore na 57. Venecijanskom bijenalu u Veneciji – VIVA ARTE VIVA. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i bila je učesnik različitih rezidencijalnih programa širom sveta.
Član je odbora za likovnu umjetnost – CANU od 2019. godine.
Radi kao docent (2021) na FLU-Cetinje.
Živi i radi u Podgorici.

www.ivanaradovanovic.com

 

4. Aleksandar Bunčić – Srbija

Aleksandar Bunčić je rođen u Srbiji (Novi Sad, 1981). Diplomirao vajarstvo (2012) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Tomislava Todorovića a masterirao (2014) na studijskom programu crtanje kod mentora prof. Ljubomira Vučinića. Do sada je realitovao 14 samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član je SULUV-a, ULUS-a od 2008. godine. Radi kao docent (2014) na katedri za vajanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Živi i radi u Novom Sadu.

www.aleksandarbuncic.weebly.com

 

5. Lazar Marković – Srbija

Lazar Marković je rođen u Srbiji (Novi Sad, 1960). Diplomirao i magistrirao grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; potom magistrirao vajarstvo gde je završio i specijalističke studije – Skulptura u terakoti. Takođe je masterirao na Protestanskom teološkom fakultetu u Novom Sadu, kao i na Fakultetu za menadžment, Univerzitet Union u Beogradu kao i slikarstvo na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Do sada je izlagao na 64 samostalne na oko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi u Novom Sadu.

 

6. Bogdan Vukosavljević – Srbija

Bogdan Vukosavljević je rođen u Srbiji (Beograd, 1980). Diplomirao vajarstvo (2005) na vajarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Slavoljuba Caje Radojčića. Završio specijalističke studije za materijal drvo (2007) u klasi vanrednog profesora Dušana Petrovića. Doktorirao (2016) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu u klasi redovnog profesora Dušana Petrovića a iste godine priredio samostalnu izložbu u okviru umetničkih doktorskih studija „Preispitivanje potencijala drveta-umetnička genealogija korišćenja drveta ka novim mogućnostima skulpture” u Galeriji FLU u Beogradu. Učestvovao na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 2007. godine
Živi i radi u Beogradu.

 

Na konkurs za učešće na Simpozijumu prijavili su se brojni umentici različitih generacija iz Srbije i inostranstva.

Više o uslovima učešća i konkursu možete pročitati OVDE.

 

Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra