• 04/03/2023

“Pored vode”- izložba grafika Jelene Sredanović

U petak 3. marta u Salonu muzeja Terra otvorena je izložbe akademske umetnice i profesorke sa Akedemije umetnosti u Novom Sadu Jelene Sredanović pod nazivom „Pored vode“. Ovom izložbom otvorena je i izložbena sezona 2023. Salonu Muzeja Terra.

 

Pored vode

“Ciklus grafika prikazani na izložbi inspirisan je lirskom estetskom delotvornošću prizora iz prirode, kojima je promenljivost oblika način trajanja.
Vizuelni podsticaj za sadržaj svojih radova pronalazim u svetu koji me okružuje. Najinteresantniji su mi promenljivi prizori prirode, to stalno kretanje i nastajanje novih, neponovljivih vizuelnih celina. Te promenljive prizore, kao što su kretanje vode ili oblaka, koji u jednom trenutku postoje, a već u sledećem se menjaju ili nestaju fiksiram u jednom određenom trenutku i činim ih trajnim u mediju grafike prenoseći vizuelnu energiju zabeleženih prizora na matricu i otisak. Na svojim grafikama ne referiram na mesta zabeleženih prizora već nastojim da prikažem efemernu konstelaciju prizora iz prirode koje u ravni grafičkog lista pulsiraju kreirajući nove vizuelne celine.
Moja umetnička istraživanja obuhvatila su iznalaženje grafičkog izraza u predstavljanju zabeleženih prizora i njihove materijalnosti kroz različite postupke rada na drvenim matricama. Za tehniku drvoreza me je opredelila plemenitost teksture koju izrezana drvena matrica ostavlja na papiru. U isto vreme postoji izazov da se u materijalu drveta koji odlikuje tvrdoća i grubost prikaže nešto što je lako i vazdušasto. Istraživala sam različite postupke rada na drvenim matricama što me je dovelo do otkrivanja postupka ravne štampe na drvetu, tehnike kojom su realizovani radovi prikazani na izložbi. Ovaj postupak mi omogućava višebojnost grafičkog otiska, ekspresivnije likovne vrednosti, lakoću poteza i mekše prelaze što grafiku približava slikarskom mediju.
Na izložbi su pored realizovanih grafika prikazane i drvene matrice koje su korišćene za otiskivanje grafika. Iako mogu da stoje samostalno kao autonomno delo, matrice nisu rađene sa idejom da budu konačna dela. Matrice na kojma radim više meseci su medijator uz pomoć kojeg prenosim vizuelnu energiju zabeleženog trenutka na papir. One su u ovom slučaju dokument procesa, nosači crteža koji se prenosi na otiske i svih slojeva boje i tragova koje ploča upije tokom procesa otiskivanja.” – autorka izložbe.

Katalog izložbe:

 

Video prilog TVKikinda

Biografija:

Jelena Sredanović (rođena u Novom Sadu) je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića, gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine kod prof. Biljane Vuković.
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Niš, Ljubljana, Beč, Bilbao, Madrid, Njujork, Peking, Jerevan, Rim, London, Temišvar…). Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije: Počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (2017), Prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu (2017), Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva (2010), Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski u Beču (2009). Dela Jelene Sredanović se nalaze u znamenitim javnim kolekcijama među kojima se izdvajaju: Muzej Albertina (Beč), Nacionalni muzej Kine (Peking), Vurth muzej (La Rioha, Španija), Bilbaoarte fondacija (Bilbao), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Međunarodni grafički likovni centar Ljubljana (Ljubljana), Savremena galerija Subotica (Subotica) i dr.
Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Grafičkog kolektiva.

Foto: Terra
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra