• 23/02/2023

“Registrovani” , multimedijalna izložba Tijane Jevrić

U utorak 23. februara u Galeriji Terra otvorena je izložbe akademske umetnice Tijane Jevrić iz Novog Sada pod nazivom „Registrovani“.

Rad Registrovani predstavlja zvučnu eko-mapu Dunava, u formi in – site audio-vizuelne instalacije u prostoru u kojoj se korisnik, putujući kroz različite lokacije na obali reke, blisko upoznaje sa ambijentom i prostorom. Korišćenjem autentičnih zvučnih snimaka toka Dunava kroz Vojvodinu, Tijana Jevrić izdvaja najupečatljivije i ekološko – biološki najraznovrsnije lokacije na obali reke. Materijal koji koristi su originalni zvučni zapisi. Ti zvuci se potom transformišu u vizuelno iskustvo, odnosno grafičke prikaze talasa vode. Rad je osmišljen kao baza podataka određenih mesta i trenutaka. Postavlja se pitanje – šta mi kao ljudi ostavljamo iza sebe u savremenom dobu? Da li su to zabeleženi algoritmi naših kretanja, komunikacije, aktivnosti i osećanja? Da li je to naša zadužbina ili zaostavština? Koji je sadržaj informacija koje ostaju posle nas? Postavlja se pitanje nasleđa. Istraživajući okolinu, Tijana doslovno arhivira ljudsko biće, ne kroz fizičke ostavštine ili materijalne zaostavštine nego kroz beleženje i registrovanje milione neurona koji se konektuju i stvaraju iluziju govora koristeći snimke sa magnetne rezonance preuzete od određenih pacijenata predstavljaju naučno autentičan prikaz naših osećanja. Mozak je u ovom kontekstu predstavljen kao jedinstven i originalan segment pojedinca. Psihološko tumačenje arhive omogućava nam da posmatramo sopstveno telo kao riznicu iskustava, riznicu dodira, kao belešku naše interakcije sa fizičkim svetom.

Katalog izložbe:

 

Video prilog : @TVKikinda

Tijana Jevrić
(1997, Novi Sad) je multimedijalna umetnica. Njen rad je baziran na istraživanju sve jačeg uticaja medijske kulture kao proizvođača društvene ”stvarnosti” i samosvesti. Ispituje kretanje pojedinca unutar virtuelnog prostora. Mediji kojima se koristi su site-specific i audio-vizuelne instalacije u prostoru. Završila je Nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je trenutno na master studijama u okviru istog programa. Prezentovala je svoje umetničke radove i Srbiji i inostranstvu, od kojih se izdvajaju Kulturni centar Srbije u Parizu, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Ars Elektronika – Austrijski kulturni, obrazovni i naučni institut aktivan u oblasti umetnosti novih medija u Lincu i mnogi drugi. Dobitnica je nagrade za najbolji umetnički rad iz discipline Novi mediji (2020), Najbolje umetničko rešenje Inkluzivne Galerije (2021). Učestvovala je i bila autor na nekoliko radionica u zemlji i inostranstvu, imala je 6 projekcija autorskih kratkometražnih filmova na nekoliko filmskih festivala i 3 dokumentarna filma u okviru festivala Ars Elektronika 2021. Godine. Trenutno je grafički dizajner u galeriji Bel Art, Galerije na Štrafti, festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi. Živi i radi u Novom Sadu.

Foto: Terra




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra