• 26/05/2023

“Svet se kaže šuma” – izložba Jelene Vladušić

U petak 26. maja u Galeriji Terra otvorena je izložbe akademske umetnice Jelene Vladušić iz Novog Sada pod nazivom „Svet se kaže šuma“.

Umetnica koristi fotografiju kao svoje glavno sredstvo istraživanja različitih socijalnih, psiholoških i političkih prostora. Rad je nazvan prema naučno-fantastičnoj noveli američke spisateljice Ursule Le Gvin, te se tematski oslanja na njega. Osnovu projekta čine fotografije. Pored toga, načinjeni su i zvučni zapisi lokacije, sa namerom da budu reprodukovani unutar izložbenog prostora. Kroz radove koji prethode seriji fotografija „Svet se kaže šuma“ centralna tačka mog umetničkog istraživanja bila je potraga za mestom. Kroz mapiranje određenih prostora/teritorija istraživala sam kontekste koje su isporučivale, a takvo traganje je tražilo kretanje. Novonastala serija je takođe inicirana kao potraga za mestom, ali ovde dolazi do promene perspektive, i potraga za mestom dovodi do otkrića da se može biti i postati mesto samo. Sa centrom unutar sebe ponovo se gleda spolja. Ta promena perspektive je prekretnica i može se posmatrati kao nulta tačka, sa zadržavanjem na jednom intimnom mestu otelotvorenom u malom parčetu šume pored Tise. Serija sadrži fotografske zapise koji su započeti u periodu života vezanom za pripreme za majčinstvo u vremenu posebne osetljivosti za današnji trenutak.

Katalog izložbe:

Biografija:

prof. Jelena Vladušić ja rođena 1984. godine u Novom Sadu. Završila je osnovne i master studije fotografijena Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Odbranila je doktorski rad 2017. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, studijska oblast – višemedijska umetnost. Izlagački je aktivna od 2005. godine i svoje radove je predstavila na šest samostalnih
izložbi i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Među priznanjima koje je dobila je i nagrada na Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM 2009). Od 2010. Zaposlena je na Fakultetu tehničkih nauka gde učestvuje u realizaciji nastave na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn.  Ona koristi fotografiju kao svoje glavno sredstvo istraživanja različitih phiholoških, socijalnih i političkih prostora.

Foto: Igor Grandić (Terra)




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra