Delia Iliesiu Prvački

Singapur

Biografija

Delia Iliesiu rođena je 1950. godine u mestu Baia Mare (severna Transilvanija) u Rumuniji. Odrasla je u porodici sa definisanim odnosom ka umetnosti (otac Victor Iliesiu je bio pesnik, dok su od majke Magde, Delia i njena 4 brata i sestre nasledili ljubav prema likovnoj umetnosti i muzici). Od 1970. do 1975. godine studirala je na Institutu za likovnu umetnost u Bukureštu, gde je stekla master diplomu iz primenjene umetnosti / keramike. Počela je da eksperimentiše sa glinom sa sedamnaest godina, a prvu samostalnu izložbu imala je 1970.

1975. preselila se u bivšu Jugoslaviju, gde je živela i radila narednih 17 godina, široko prepoznata i cenjena kao profesionalni keramičar. 1992. godine, zajedno sa suprugom, umetnikom Milenkom Prvačkim i ćerkom Anom, Delia je emigrirala u Singapur, čije državljanstvo je dobila 2002.

Delijino delo od početka 80-ih fokusirano je na uspostavljanje novog rečnika i značaja za vajarski medij generiran dostupnim tehnologijama i beskrajnim modalitetima izražavanja u keramici, često eksperimentišući sa mešovitim tehnikama i snažno pod uticajem njene strasti prema drugim oblicima umetnosti i arheologija takođe. Od preseljenja u jugoistočnu Aziju, iskustvo radikalno drugačijeg prirodnog okruženja (tropska vegetacija, svetlost, vreme …) i kulturnog okruženja (posebno potreba da se odgovori na dileme koje postavlja moderno urbano društvo) stvorilo je i inspirisalo nove teme. Ova iskustva su takođe potvrdila njen izbor da pretežno radi sa nizom keramičkih materijala i preispita svoj potencijal. Međutim, Delia je realizovala brojne bronzane i GRC skulpture, a svoja trodimenzionalna dela „prevela“ je i u tapiserije.

Paralelno sa svojom nezavisnom praksom, 1995. godine Delia je započela niz javnih projekata, razvijajući idiosinkratski jezik i tumačenje zidnih dela i integrisane forme u urbanom i prirodnom okruženju. Delia je osnivač i vlasnik kompanije Deliarts Pte Ltd, kompanije za umetničko savetovanje i proizvodnju umetničkih dela.

https://delia.prvacki.com/

 

Foto galerija

Jul 2019

Maja Rakočević Cvijanov

Srbija

Pročitaj Više

Muzivandile Sibongiseni Gigaba

Južnoafrička Republika

Pročitaj Više

Milan Ramaji

Srbija

Pročitaj Više

Delia Iliesiu Prvački

Singapur

Pročitaj Više

Velimir Vukićević

Srbija

Pročitaj Više

Rozmari Lukaser

Austrija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra