Marko Lađušić

Srbija

Biografija

Marko Lađušić

3D  Link Link YouTube Link

Rođen je 1967, bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom. Lađušić je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (1995) na odseku za primenjeno vajarstvo.

Umetnički direktor Kulturnog centra District Beograd, Art kluba Kocka, Kombank Art Hola, Međunarodne multimedijalne likovne kolonije Tršić, kao i koordinator projekta BELEF Centar Beograd, Terratorija, Black Box na MIXER festivalu u Beogradu, Open studio u Firenci, Multimedijalne izložbe Nestali u saradnji sa Međunarodnim Komitetom Crvenog Krsta. Takođe, učestvovao je na Internacionalnom simpozijumu skulpture Terra u Kikindi, Vajarskom simpozijumu Ada u Beogradu i drugim.

Saradnja sa srpskom glumicom Sonjom Savić realizovana u vizualnoumetničkim projektima (Supernaut, Superstvarnost, Ubistvo na ivici grada) predstavlja značajan segment njegovog umetničkog rada, gde učestvuje u realizaciji i performansu.

Markova kolekcija nakita bila je deo modne revije, poznate dizajnerke Roksande Ilinčić na Londonskoj nedelji mode (2004/2005), takođe dizajnirao je nakit u saradnji sa drugim srpskim modnim dizajnerima.

Izlagao je na 17 samostalnih i preko 90 grupnih izložbi širom Evrope.

Dobitnik je više priznanja i nagrada u mediju skulpture i crteža (2012: Priznanje Beogradskog Dramskog Pozorišta za postavku skulptura Terratorija; 1998: Druga nagrada za crtež, XIX Beogradski crtež; 1995: Otkupna nagrada za crtež, XVI Beogradski crtež; 1995: Druga nagrada na Konkursu za česmu u Botaničkoj bašti u Beogradu; 1990: Nagrada EX TEMPORE Vodnjan, Republika Hrvatska)

Skulpture i slike Marka Lađušića deo su stalne postavke u javnim prostorima, kao i umetničkim kolecijama
Muzeja Terra (Kikinda), Muzeja Macura (Novi Banovci), Hotela Meriot (Beograd), Galerije Meander (Apatin), Internacionalne multimedijalne kolonije Tršić, Centra za kulturu Vuk Karadžić (Loznica), Galerije Rifat Štetić (Brčko, BIH), Kuturnog centra Srebrenik (BIH), kao i brojnih privatnih kolecija u zemlji i inostranstvu.

Marko je redovni profesor Fakulteta Primenjenih umetnosti u Beogradu, takođe predaje na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.
Trenutno vodi internacionalni projekat, mapiranje i realizaciju radionica u okviru Evropske Prestonice Kulture Rijeka 2020 u saradnji sa Muzejom grada Rijeke.

Član je ULUS-a od 1995. godine.

Foto galerija

Jul 2007
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra