Aleksandar Saša Bukvić

Srbija/Bosna

Biografija

 

Aleksandar Saša Bukvić

Link  Link  Link Link

Rođen je 1949. u Šapcu. odrastao i školovao se u Sarajevu, gde je i diplomirao na odseku za vajarstvo.Tokom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu Zvono sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama, počeo je organizovati likovne i druge umetničke programe, kako bi omogućio mladim ljudima da predstave vlastitu umetnost. Tri godine kasnije, u aprilu 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Danas jedina nagrada koja se dodjeljuje mladim umjetnicima/ama u Bosni i Hercegovini a čiji je pokretač za BiH Centar savremene umjetnosti (SCCA) nosi naziv Zvono i u zemljama u kojima se dodjeljuje ime dobija po pojedincima ili umjetničkim grupama koji su u vlastitim sredinama pravili pomake na umjetničkoj sceni. Umetnički iskorak grupe Zvono podrazumievao je nekonvencionalno delovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na stadionima i na obalama rieka.

Paralelno sa radom u grupi razvijao je vlastiti umetnički izraz te izlagao samostalno i sa grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i van njenih granica. Učesnik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozijuma skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru, poput Plutona s genetskom manom u Zenici, skulpture Miki Mausa u Pančevu i velikih skulptura od terakote u Kikindi. Najznačajnije izložbe s grupom Zvono desile su se i više od trideset godina od osnivanja grupe, poput učešća na velikoj postavci Art Turning Left u Tate Liverpool na kojoj je predstavljan uticaj umjtnosti iz cijlog svijeta na levčarske ideje od Francuske revolucije do danas.

Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je Jugoslovenskih dokumenata, najznačajnije manifestacije posvećene savremenoj vizulenoj umetnosti na tlu Jugoslavije.

Nakon četrnaest godina života u Kanadi, Saša Bukvić se vratio u Sarajevo gdje je nastavio realizovati umetničke programe u Galeriji Zvono, podržavati mlade umetnike i umetnice što je dio njegove celoživotne autorske i lične misije, uz fokus na uvezivanje teorije i prakse, te promociju mladih istoričara/ki umjetnosti.

 

Foto galerija

Foto galerija
Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra