Muzej Terra

Muzej / zbirka / stalna postavka –

Radno vreme muzeja za publiku: 

Utorak/Subota – 10:00 do 16:00

Otvaranjem Muzeja „Terra” u Kikindi decembra 2017. godine u nekadašnjoj zgradi manježa kikindske kasarne, ostvarena је višedecenijska želja i plan pokretača Internacionalnog simpozijuma skulptura u terakoti „Terra” da se vajarski radovi trajno prezentuju u gradu u kojem su nastali. Ideja o Muzeju stara je koliko i sam Simpozijum, a razvijala se uporedo s konstantnim povećanjem broja skulptura koje su realizovane tokom tradicionalnih simpozijumskih okupljanja.

U novootvorenom Muzeju „Terra” u Kikindi posetiocima ove jedinstvene institucije obezbeđena je mogućnost sagledavanja stanja skulpture na prekretnici vekova i milenijuma.

Na inicijativu osnivača Internacionalnog simpozijuma skulptura u terakoti velikog formata „Terra”, profesora i akademskog vajara Slobodana Kojića, kikindska opština od Vojske Srbije otkupila je staru kasarnu, promenila joj namenu[1] i predala je Centru „Terra” za Muzej. Za adaptaciju zgrade manježa u muzejsko-galerijski prostor projekat je načinila arhitekta Aranka Blat[2], koja je dosledno i verodostojno ispoštovala autentični izgled ove građevine.

Po svom značaju manjež u Kikindi zaslužuje tretman zaštite kao objekat tehničke kulture o čemu svedoči i zvanično mišljenje-preporuka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

Radovi na rekonstrukciji objekta otpočeti su 2012. godine i finansirani sredstvima Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, grada Kikinde, Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama kao i fonda „Zajednici zajedno” – Naftne industrije Srbije. Potpuna rekonstrukcija izložbenog i aneksnog prostora Muzeja „Terra” završena je 2017. godine.

Zgrada manježa se sastoji iz dve međusobno povezane celine – glavni deo objekta je viši i prostorno dominantan u odnosu na aneksni deo, koji je znatno niži, što je uslovilo i funkcionalnu podelu prostora. Celoviti, dobro organizovani, arhitektonski atraktivni i kompaktni prostor manježa površine oko 2100 kvadratnih metara, s dobrim prirodnim svetlom i adekvatnim veštačkim osvetljenjem, pretvoren je u idealan muzejski prostor koji je potpuno adekvatan specifičnostima terakotnih skulptura, pogotovo zbog činjenice da u izložbenoj postavci Muzeja „Terra” dominiraju skulpture monumentalnih formata.

Muzejska postavka bogate zbirke skulptura od terakote neposredno odslikava njenu istoriju koristeći izvanredan prostor maneža u kojem je moguć jedinstven sveobuhvatan pogled na celinu. Postavka ne ističe hronološki sled, ali pruža mogućnost da se prate određene promene u radu i tehnici do kojih je dolazilo tokom četiri decenije postojanja Internacionalnog simpozijuma skulpture „Terra”. Tako se smenjuju radovi galerijskog formata – okupljeni u četiri ugaona prostora Muzeja, sa monumentalnim i intimnijim skulpturama, postavljenim na postamente ili neposredno na pod, bez podele po generacijama ili nacionalnosti vajara, bez grupisanja po temama ili stilovima. To omogućuje spontan doživljaj svake od izloženih skulptura, utisak aktivnog prostora i žive, radne atmosfere kakva vlada na Simpozijumu „Terra”. Gotovo svaki učesnik Simpozijuma je predstavljen bar po jednim delom, što daje mogućnost da se prikažu veoma različite poetike kako srpskih i jugoslovenskih tako i svetskih umetnika posvećenih radu u ovom plemenitom materijalu. 

Stalna postavka neće biti zaleđena u vremenu: povremeno će se dopunjavati i menjati, ali jedinstvenost bivšeg maneža će uvek biti poštovana, kao i raznovrsnost ideja i realizacija stvaralaca. (tekst: Irine Subotić)

U fundusu “Terre” trenutno se nalazi se oko 1.000 skulptura u tehnici terakote.

[1] Pretvaranjem kasarnskog objekta u Muzej „Terra“ se ponovila jedna situacija iz istorije vojvođanske umetnosti tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada su fortifikacioni objekti i kasarnske prostorije na Petrovaradinskoj tvrđavi predati umetnicima i adaptirani u slikarske i vajarske atelje.

[2] Arh Aranka Blat specijalizovala za rekonstrukciju i revitalizaciju stare arhitekture. Dobitnica je Nagrade Kuća – čuvar prošlosti koji joj je dodelio Mađarski nacionalni komitet Međunarodnog saveta kulturnih spomenika (ICOMOS) – sekcije za narodno graditeljstvo

 

Salon Muzeja Terra

U aneksnom delu zgrade, neposredno uz glavni ulaz, smešten je i jedan manji galerijski prostor (oko 70 kvadratnih metara) tzv. salon, namenjen održavanju povremenih izložbi.

KLIKNITE OVDE da aplicirate za izložbu u Salonu Muzeja Terra

 

Otvaranje Muzeja Terra

Foto galerija
Arhiva Salona Muzeja Terra


Nikola Macura

Srbija

Pročitaj Više

Meirma Fetahović

Srbija

Pročitaj Više

Jelena Kovačević Vorgučin

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra