• 14/04/2022/

  • Galerija Terra, Kikinda

“Adaptation of the TERRA museum complex in Kikinda” – presentation of the master thesis by Petar Mitrović

Atelje “Terra” je od 1. do 15. aprila bio domaćin studentima arhitekture iz Mađarske, Rumunije, Bugarske i Srbije su izučavali nove tehnologije pristupu kulturnom nasleđu. Multidisciplinarne radionice su bile deo Erasmus + projekta “Triplex confinium” koji je zvanično predstavljen međunarodnom “multiplier” izložbom “Think Brick”

“U okviru radionica studenti su mogli da „pokupe“ temu koja je bitna za zajednicu, na primer u Žombolju „Industrijsko nasleđe“ i u ovom slučaju rad sa glinom što je specifično za lokaciju gde se održava, a onda se to pokrije sa različitih aspekata svih učesnika. Mi možemo da obratimo pažnju na stvari koje su nama bitne, nešto što možemo da uradimo zato što imamo više iskustva u toj oblasti, drugi iz svog ugla i onda kad ukrstimo mišljenje saznajemo više o tome. Energija koja se oseti u zajedničkom radu što napolju, što unutra dosta doprinosi tome da se postignu neki rezultati koje ne bismo mogli samostalno.” – Marko Jovanović, docent Fakulteta tehničkih nauka, katedre za arhitekturu, Univerziteta u Novom Sadu

Izložba i radionice organizovani su u cilju strateškog povezivanja studenata i profesora arhitekture, kao i profesionalnih arhitekata u susednim državama. Na izložbi su prikazani radovi studenata i profesora sa univerziteta u Novom Sadu, Budimpešti, Bukureštu, Debrecinu, Sofiji i Temišvaru, nastali tokom dvonedeljne radionice. U okviru izložbe  prikazan je i eksponat Digital Brick, inovativni proizvod od opeke razvijen od strane Centra za digitalni dizajn, Departmana za arhitekturu, Univerziteta u Novom Sadu, nastao kombinovanjem modelovanja gline, parametarskog dizajna i robotske fabrikacije, a čiju je realizaciju podržao novobečejski AD Polet IGK, Nexe.

Kao saradnik na projektu, Centar Terra nastoji da diverzifikuje svoje programski aktivnosti i tako sa sa izlagačkog, muzeološkog i edukativnog prostora vezanim za polje likovne kulture nametne i kao nastavna baza za ostale korespondirajuće profesije. Kao spomenik kulture, Atelje Terra (stara ciglana i crepana) je postala značajna interesna tačka za mnoge discipline u pogledu proučavanja i interpretacije kulturnog nasleđa. Međunarodni projekti u ovoj oblasti pored umrežavanja profesionalaca su od velikog značaja za razvoj bilateralne kulturno-diplomatske saradnje zemalja učesnika kao i međusobnog kulturnog razumevanja i interkulturalnog dijaloga što i jeste jedan od ciljeva Centra Terra u prethodnih 40 godina postojanja.

Video: TVKikinda

Contact us

Center for Fine and Applied Arts Terra