Amalia Dupre

Italija

Biografija

Amalia Dupre

WEBSITE – LINK    Wikipedia   Link  YouTube  YouTube

Amalia Ciardi Dupre
Naslednica porodice u kojoj je jedan od najznačajnijih vajara devetnaestog veka, Đovani Dupre, Amalija je dobila ime po svojoj tetki, takođe vajarki. Nakon studija klasike pohađao je Akademiju likovnih umetnosti u Firenci, a potom je vodio radna iskustva u Milanu i Rimu. Postavlja lične izložbe u Italiji i inostranstvu, osvajajući važne nagrade i nagrade. Predaje na Umetničkoj školi i Umetničkom institutu Porta Romana u Firenci, od 1970. do 1980. godine.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u svojim delima osuđuje rat, masakre, drogu i sve oblike ugnjetavanja savremenog doba. Od 1966. godine sarađuje sa poznatim arhitektima (Bicocchi, Monsani, Fagnoni, Berardi) na važnim skulpturalnim dekorativnim ciklusima i liturgijskom nameštaju.

Od kasnih 1970-ih do 1987. radila je u Vincigliati gde je ukrasila malu kapelu San Lorenco i tu je stvorila svoje najvažnije delo: tri zida apside drevne crkve, na kojima se nalaze priče o starom i novom zavetu. Pored sakralne umetnosti i dela o njoj dragim društvenim temama, kao što su mafija, imigracija i nepravda, koegzistiraju teme majčinstva, mita i ljubavi. Izrađuje temeljna skulpturalna dela za neke verske redove (Valombrozani, Rogacionisti, kapucini), spomenike posvećene svecima kao što su Padre Pio, Anibale Di Fransija, Đovani Galberto i drugi. Njena dela se nalaze na trgovima, crkvama i palatama u brojnim italijanskim gradovima (Firenca, Fjezole, Sijena, Livorno, Prato, Piza, Rim, Pordenone, Udine, Fođa) i u inostranstvu kao što su Njujork i Pariz.

 

 

Foto galerija

Jul 1990
FOTO GALERIJA


Petar Hadži Boškov

Makedonija

Pročitaj Više

Ivan Kožarić

Hrvatska

Pročitaj Više

Ignaz Kienast

Austrija

Pročitaj Više

Fred Bushe

Škotska

Pročitaj Više

Dragomir Mileusnić

Srbija

Pročitaj Više

Amalia Dupre

Italija

Pročitaj Više

Aliah Sage

SAD

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra