Balša Rajčević

Srbija

Biografija

Balša Rajčević

Akademik (član Evropske Akademije nauka i umetnosti) – srpski vajar i slikar, književnik, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Završio je Akademiju primenjenih umetnosti i Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1965. godine. Na katedri istorije umetnosti magistrirao je 1976. godine.

Ima zvanje istaknutog umetnika ULUPUDS-a. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, Udruženja likovnih kritičara Srbije, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara kao i Udruženja književnika Srbije.

Kao vajar i slikar izlagao na preko 500 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Oslo, Helsinki, Ingolštat, Padova, Kairo, Sofija, Bukurešt, Budimpešta itd) i 60 samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Zagreb, Niš, Kragujevac, Kraljevo…), kao i u inostranstvu (Pariz, Rim).

Izabran je na brojnim selekcijskim i koncepcijskim, kao i žiriranim izložbama naših poznatih likovnih kritičara. Dela Balše Rajčevića se nalaze u vlasništvu više modernih galerija i muzeja. O njegovom radu napisano je više od 150 bibliografskih jedinica.

Kao likovni kritičar i istoričar umetnosti objavio je pet knjiga i preko 800 tekstova, eseja i likovnih kritika.

Objavio je 33 knjiga poezije, proze i esejistike. Po­e­zi­ja mu je za­stu­plje­na u vi­še pe­snič­kih an­to­lo­gi­ja i zbor­ni­ka. Prevođen je na engleski, francuski i makedonski.

Rajčević je dobitnik 23 likovne nagrade, među kojima i nekoliko najuglednijih: tri Nagrade Oktobarskog salona u Beogradu (1975, 1991 i 1996); Nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti za životno delo (2003); Godišnja nagrada KPZ kulture Beograda za najuspešniju izložbu održanu u beogradskim galerijama (1978); Ravnopravna otkupna nagrada na Jugoslovenskom bijenalu skulpture u Murskoj Soboti (1981); Zlatni beočug grada Beograda za vrhunski doprinos kulturi i umetnosti grada Beograda (2012) i druge.

Wikipedia

WEBSITE – LINK

YouTube

Foto galerija

Jul 1987
Simpozijum Terra 1987 - umetnici


Mustafa Skopljak

Bosna i Hercegovina

Pročitaj Više

Balša Rajčević

Srbija

Pročitaj Više

Dido Broon

Norveška

Pročitaj Više

Eugenio Rinaldo

Italija

Pročitaj Više

Kosta Angeli Radovani

Hrvatska

Pročitaj Više

Mirsad Begić

Slovenija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra