Balša Rajčević

Srbija

Biografija

Balša Rajčević

Akademik (član Evropske Akademije nauka i umetnosti) – srpski vajar i slikar, književnik, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Završio je Akademiju primenjenih umetnosti i Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1965. godine. Na katedri istorije umetnosti magistrirao je 1976. godine.

Ima zvanje istaknutog umetnika ULUPUDS-a. Član je ULUS-a, ULUPUDS-a, Udruženja likovnih kritičara Srbije, Međunarodnog udruženja likovnih kritičara kao i Udruženja književnika Srbije.

Kao vajar i slikar izlagao na preko 500 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Oslo, Helsinki, Ingolštat, Padova, Kairo, Sofija, Bukurešt, Budimpešta itd) i 60 samostalnih izložbi u zemlji (Beograd, Zagreb, Niš, Kragujevac, Kraljevo…), kao i u inostranstvu (Pariz, Rim).

Izabran je na brojnim selekcijskim i koncepcijskim, kao i žiriranim izložbama naših poznatih likovnih kritičara. Dela Balše Rajčevića se nalaze u vlasništvu više modernih galerija i muzeja. O njegovom radu napisano je više od 150 bibliografskih jedinica.

Kao likovni kritičar i istoričar umetnosti objavio je pet knjiga i preko 800 tekstova, eseja i likovnih kritika.

Objavio je 33 knjiga poezije, proze i esejistike. Po­e­zi­ja mu je za­stu­plje­na u vi­še pe­snič­kih an­to­lo­gi­ja i zbor­ni­ka. Prevođen je na engleski, francuski i makedonski.

Rajčević je dobitnik 23 likovne nagrade, među kojima i nekoliko najuglednijih: tri Nagrade Oktobarskog salona u Beogradu (1975, 1991 i 1996); Nagrada Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti za životno delo (2003); Godišnja nagrada KPZ kulture Beograda za najuspešniju izložbu održanu u beogradskim galerijama (1978); Ravnopravna otkupna nagrada na Jugoslovenskom bijenalu skulpture u Murskoj Soboti (1981); Zlatni beočug grada Beograda za vrhunski doprinos kulturi i umetnosti grada Beograda (2012) i druge.

Wikipedia

WEBSITE – LINK

YouTube

Foto galerija

Jul 1987
Simpozijum Terra 1987 - umetnici


Balša Rajčević

Srbija

Pročitaj Više

Dido Broon

Norveška

Pročitaj Više

Eugenio Rinaldo

Italija

Pročitaj Više

Kosta Angeli Radovani

Hrvatska

Pročitaj Više

Mirsad Begić

Slovenija

Pročitaj Više

Mustafa Skopljak

Bosna i Hercegovina

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra