Sema Okan Topač

Turska

Sema Okan Topač

Umetnica je rođena u Izmiru 1975. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti na Univerzitetu Dokuz Eylul University u Izmiru 1998.
Godine 1996. osvojila je specijalnu nagradu na 4. takmičenju keramike Zlatni vrč u Rotari klubu Izmir. Magistrirala je keramičku umetnost na Institutu likovnih umetnosti istog univerziteta. Okan Topač je učestvovao na više grupnih izložbi u Turskoj i inostranstvu. Takođe je prisustvovala mnogim radionicama i simpozijumima u Turskoj i Finskoj. Godine 2007. učestvovala je na takmičenju Umetnost u susretu s skulpturom od leda (Art Meets Ice Sculpture) kao turski tim sa Varolom Topačem i osvojila 6. nagradu.
1998. – Diplomirao na odseku za keramiku na Dokuz Eylul University.
1999 – 2004 – U svojoj radionici se bavila slobodnim i komercijalnim poslovima.
2004 – 2008 – Magistrirala na Institutu lepih umetnosti Dokuz Eylul University odsek za keramiku, sa tezom i prijavama na temu “Istraživanje i primena rastopljenog stakla – Pâte de verre tehnika oblikovanja stakla”.
2009 – Dokuz Eylul University, Odsek za dizajn keramike i stakla.
Turska umetnica Sema Okan Topac je, koristeći se univerzalnim likovnim jezikom, stvorila skulpture vrlo snažne senzibilnosti, ali i vešto svedene skulptorske poetike. U slučaju velikog komada čini se da je početna inspiracija bila u organskim formama. Međutim, takva asocijativnost se brzo gubi, i pred nama je monumentalna skulptura čija je obrada pomalo perfekcionistička, a jasna plastička misao dostigla ubedljiv, čist izraz zahvaljujući gotovo savršenoj komunikaciji između umetnice i materijala. Jednako logično i prirodno strujanje impulsa umetnica je postigla i u dvema skulpturama galerijskog formata. Zatvorene vizuelne celine daju utisak neprekinutosti i ritmičnog semaa ideje oko zamišljene ose. Njen monumentalni rad iz iste godine rađen u drugoj tehnici nosi naziv “Good memories” i gotovo je identičan kao glaerijski formati koji se nalazi u stalnoj postavci Muzeja Terra.

http://www.turkishculture.org/whoiswho/visual-arts/glass-artist/sema-okan-topac-1525.htm

http://semaokantopac.blogspot.com/

 


Daniel Premec

Bosna i Hercegovina

Pročitaj Više

Daniel Premec

Bosna i Hercegovina

Pročitaj Više

Vesna Pantelić

Srbija

Pročitaj Više

Sema Okan Topač

Turska

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra