Slobodan Kojić

Srbija

Biografija

Slobodan Kojić (Kikinda, 1944.) je magistar vajarstva, osnivač i direktor Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera u Kikindi. Diplomirao je 1971. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Na istoj Akademiji je 1974. godine završio postdiplomske studije u klasi profesora Miodraga Popovića. Vajarski opus Slobodana Kojića počinje sedamdesetih godina prošlog veka. Učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u inostranstvu. Autor je samostalnih izložbi u Beogradu (1985. u galeriji Kolarčevog narodnog univerziteta i 1990. u Galeriji likovnih umetnosti Kulturnog centra), Zagrebu (1987. u Salonu galerije Karas), Novom Sadu (1994. godine u galeriji „Zlatno oko“). Učestvovao je na sledećim simpozijumima i kolonijama: Internacionalni simpozijum Tera (Kikinda), Borska likovna kolonija Bor – Bakar (Bor), Internacionalni simpozijum skulpture „Nanto Pietra“ (Venecija), Apatinski vajarski susret „Meander“ (Apatin). Oprobao se u radu različitim materijalima: mermeru, bronzi, drvetu, uglju, kamenu, glini.

Kojićeve skulpture nalaze se i u zbirkama Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Savremene galerije u Zrenjaninu, Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Kikindi, Centru za likovnu i primenjenu umetnost Tera u Kikindi, Savremenoj galeriji u Pančevu, Muzeju mira u Španiji, Gradskoj kući u Izraelu, u muzejima i galerijama u bivšim republikama SFRJ i privatnim kolekcijama u Japanu, Italiji, Norveškoj, Izraelu, Španiji, SAD.

Najznačajnije izvedene i postavljene skulpture na javnim mestima su:

Veliki reljef, terakota, ispred gradske pivnice, Zrenjanin, Porodica, fontana u bronzi, Kikinda, Spomenik kikindskim internircima u Norveškoj, mermer, Kikinda, Veći broj skulptura u dvorištu ateljea Tera, terakota, Kikinda, Spomenik mokrinskom partizanskom odredu, mermer, Mokrin ,Spomenik Bratstvo i jedinstvo, mermer, Banatska Topola, Skulptura u terakoti, Novi Sad, Skulptura u drvetu, Banjaluka, Skulptura u kamenu, Vićenca, Skulptura u terakoti, Venecija.

Radio je i kao dugogodišnji redovni profesor Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju i na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Živi u Kikindi.

Slobodan Kojić – Wikipedia

Slobodan Kojić – Nagrada SAVA ŠUMANOVIĆ

Slobodan Kojić – Promocija monografije

Slobodan Kojić – Intervju povodom otvaranja muzeja TERRA

Foto galerija

Jul 1983
3D skenirana skulptura


Simpozijum Terra 1983 - umetnici


Milun Vidić

Srbija

Pročitaj Više

Tomislav Gievski

Makedonija

Pročitaj Više

Slobodan Kojić

Srbija

Pročitaj Više

Aleksandar Zarin

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra