Željka Momirov

Srbija

Biografija

Željka Momirov je Rođena 1962. godine u Novom Sadu, srpska slikarka, vajar i pedagog.

Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru i u arhitekturi 1987. Postdiplomske studije završila 1993. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1993 do kraja 1996. god. predavala na Akademiji umetnosti u Prištini i Akademiji lepih umetnosti u Beograd od 2000 do 2007 u zvanju vanrednog profesora . Od 2005 god. u statusu istaknutog umetnika. Bila je umetnički rukovodilac Blok galerije od 2007. god. Član ULUS-a i ULUPUDS-a.

Živi i stvara u Beogradu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja i istaknuti je umetnik Srbije. Imala je oko 400 kolektivnih izložbi i 44 samostalnih izložbi u zemlji i u svetu.Preko 30 postavljenih skulptura u prostoru širom bivše SFRJ.

“Prisutna na umetničkoj sceni gotovo tri decenije, vajarka Željka Momirov (1962) prepoznaje se po personalnim osobinama: ambicioznosti, agilnosti, energiji i strategiji delovanja i komunikacije, poželjnih na savremenoj sceni. Deo fenomena globalizacije našeg vremena jeste sposobnost razvijanja više paralelnih planova i brzina rešenja problema u znaku sada i ovde. Put ka vidljivoj poziciji u ovoj intenzivnoj profesionalnoj biografiji – brojne samostalne i grupne izložbe, nagrade, skulpture u javnom prostoru – označen je i pedagoškim radom kao i ruko/vođenjem novobeogradske galerije. I samo školovanje na postulatima klasične skulpture i dobrog zanata na Fakultetu primenjenih umetnosti fundiralo je praktični i vitalni jezički i idejni koncept Željke Momirov. U procesu traženja vlastitog stvaralačkog uporišta problem skulptorske forme (s)vodila je ka neokonstruktivističkom jezičkom modelu asimilujući delom iskustva modernizma kao i beogradske nove skulpture iz poslednjih decenija prošlog veka.” – Ljiljana Ćinkul (izvod iz teksta, “Željka Momirov – Sećanja u nestajanju 2”, http://www.politika.rs/sr/clanak/352116/Kultura/Kad-secanja-nestaju)

Foto galerija

Jul 1994
Foto galerija


Željka Momirov

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra