Željka Momirov

Srbija

Biografija

Željka Momirov je Rođena 1962. godine u Novom Sadu, srpska slikarka, vajar i pedagog.

Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu na katedri vajarstva, smer skulptura u prostoru i u arhitekturi 1987. Postdiplomske studije završila 1993. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1993 do kraja 1996. god. predavala na Akademiji umetnosti u Prištini i Akademiji lepih umetnosti u Beograd od 2000 do 2007 u zvanju vanrednog profesora . Od 2005 god. u statusu istaknutog umetnika. Bila je umetnički rukovodilac Blok galerije od 2007. god. Član ULUS-a i ULUPUDS-a.

Živi i stvara u Beogradu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja i istaknuti je umetnik Srbije. Imala je oko 400 kolektivnih izložbi i 44 samostalnih izložbi u zemlji i u svetu.Preko 30 postavljenih skulptura u prostoru širom bivše SFRJ.

“Prisutna na umetničkoj sceni gotovo tri decenije, vajarka Željka Momirov (1962) prepoznaje se po personalnim osobinama: ambicioznosti, agilnosti, energiji i strategiji delovanja i komunikacije, poželjnih na savremenoj sceni. Deo fenomena globalizacije našeg vremena jeste sposobnost razvijanja više paralelnih planova i brzina rešenja problema u znaku sada i ovde. Put ka vidljivoj poziciji u ovoj intenzivnoj profesionalnoj biografiji – brojne samostalne i grupne izložbe, nagrade, skulpture u javnom prostoru – označen je i pedagoškim radom kao i ruko/vođenjem novobeogradske galerije. I samo školovanje na postulatima klasične skulpture i dobrog zanata na Fakultetu primenjenih umetnosti fundiralo je praktični i vitalni jezički i idejni koncept Željke Momirov. U procesu traženja vlastitog stvaralačkog uporišta problem skulptorske forme (s)vodila je ka neokonstruktivističkom jezičkom modelu asimilujući delom iskustva modernizma kao i beogradske nove skulpture iz poslednjih decenija prošlog veka.” – Ljiljana Ćinkul (izvod iz teksta, “Željka Momirov – Sećanja u nestajanju 2”, http://www.politika.rs/sr/clanak/352116/Kultura/Kad-secanja-nestaju)

Foto galerija

Jul 1994
Foto galerija


Ulrike Kessel

Nemačka

Pročitaj Više

Dragoslav Krnajski

Srbija

Pročitaj Više

Dragana Ilić

Srbija

Pročitaj Više

Željka Momirov

Srbija

Pročitaj Više

Zoran Pantelić

Srbija

Pročitaj Više

Veljko Lalić

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra