Zlatko Glamočak

Francuska/Crna Gora

Biografija

Zlatko Glamočak je rođen 1957. godine u Bihaću. Od 1960. godine živi u Baru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije vajarstva na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu završio je 1982., a iste godine pohađao je i studije vajarstva na Akademiji lepih umjetnosti u Veneciji. Postdiplomske studije vajarstva završio je 1986. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi MiodragaPopovića. Bio je na majstorskim radionicama studija vajarstva na Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu kao pozvani student.

Izlagao je na preko 20 samostalnih izložbi (počev od izložbe u Beogradu 1989. godine), kao i na više 100 kolektivnih izložbi na prostoru bivše Jugoslavije, Francuske, Italije, Njemačke, Amerike, Koreje i Japana.

Dobitnik je državne nagrade „Petar Lubarda“ (2004), Nagrade „Zlatno dleto“ za najbolje vajarsko djelo na proljećnoj izložbi ULUS-a (1986), Velike nagrade stručnog žirija i Zlatne medalje na Proljećnom salonu Opštine grada Clichy – La Garenne (1992), Nagrade za najbolju samostalnu izložbu ULUCG-a (1999), Prve nagrade za crtež na Bijenalu nagrađenih autora u Skoplju (2012), Nagrade „Zlatan Osten“ (2013) i drugih.

2014. godine je stekao status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore.

Autor je spomenika Heroj na korzu u Nikšiću, koji je urađen u čast crnogorskog narodnog heroja Ljuba Čupića.

Foto galerija

Jul 2009

Srđan Šegan

Kanada

Pročitaj Više

Zlatko Glamočak

Francuska/Crna Gora

Pročitaj Više

Wade Saunders

SAD

Pročitaj Više

Anne Rochette

Francuska

Pročitaj Više

Francesco Roviello

Italija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra