• 23/03/2024/

  • Salon muzeja TERRA

DIM TIM – KOD

23/03/2024 – Otvorena je izložba –  KOD, umetničke grupe DIM TIM u salonu muzeja TERRA.

web page  News  see cult

Projekat za izložbu Kod je nastao u vremenu novih tereta nametnutih čovečanstvu, usled ratova, pandemije, gladi, sve većeg zagađenja čovekove okoline, inflacije, nestašica, ograničavanja prava pojedinca, masovnih migracija i sve većeg straha od globalnog nuklearnog sukoba. Pozicija umetnosti je u takvim okolnostima na prvi pogled skrajnuta na marginu društvenih tokova. Međutim, upravo tada umetnici nemaju prava na evaziju i uvek su bili među ljudima koji prvi započinju procese pomirenja, svojim umetničkim delima ukazuju na moguće puteve za prevazilaženje kriznih situacija. Izložba Kod je nastala sa idejom pokretanja konativnih i emocionalnih procesa kod publike.  Apokaliptični i distopijski simboli i pejzaži deluju kao alarm i deo su mogućih narativa. Ovi radovi bacaju svetlo na moguće tokove događaja u Evropi i svetu, apropo aktuelne situacije dovedene do ivice ekonomskog i kulturnog kolapsa, pa čak i eventualnog globalnog sukoba. Umetnik je kao prorok koji nas upozorava da prigrlimo sumorna vremena pred nama, ali i da ih nadvladamo. Umetnik nudi ključni Kod: nadu i veru, u čoveka, porodicu i dom.

 

Danijela Mršulja Vasić (1979) i Milenko Vasić (1952) su vizuelni umetnici koji od 2011. godine spajaju svoje poetike i iskustva u Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim i stvaraju u različitim medijima. Realizovali su šesnaest samostalnih, učestvovali na dvadeset pet grupnih izložbi i izveli nekoliko skulptura u javnom prostoru. Svoje slike su koristili kao motive za trideset murala velikih dimenzija izvedenih od Švajcarske do Vijetnama.

Delujući u različitim medijima Dim Tim dovodi u žižu svog interesovanja na nov način klasične postavke likovne umetnosti, kao što su repeticija, akcenat, konstrukcija kompozicije, geometrija slike i psihološko dejstvo simbola. U svojoj umetničkoj praksi Dim Tim komentariše nove odnose i ponašanje u modernim aglomeracijama, analizira otuđenje i traži alternativne javne prostore za izlaganje različitih umetničkih praksi i promoviše nove umetničke diskurse.  Učesnici su u brojnim rezidencijalnim programima i kolonijama, a njihovi radovi se nalaze u javnim i privatnim umetničkim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Nagrađivani su više puta. Žive i rade u Beogradu.

 

SALON MUZEJA TERRA

DIM TIM - KOD
DIM TIM - KOD


KONSTANTINOS PETROVIĆ – #FFFFF

04/05/2024 -Otvorena je izložba #FFFFF,KONSTANTINOSA PETROVIĆA u salonu muzeja TERRA. YOUTUBE Proj...

Pročitaj Više

DIM TIM – KOD

23/03/2024 – Otvorena je izložba –  KOD, umetničke grupe DIM TIM u salonu muzeja TERR...

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra