Franc Purg

Slovenija

Biografija

Franc Purg

Link Link Video WEBSITE – LINK

Interesovanje za umetnost pokazao je još kao dete, kada je sa sedam godina počeo da objavljuje pesme u lokalnom listu Tednik. Školovao se u Zgornjem Leskovcu, Vidmu i Ptuju, a potom otišao u Ljubljanu, gde je diplomirao na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn (1979). Potom je nastavio školovanje u Nemačkoj na Kunsthochschule fur Medien Koln (1991) iu Škotskoj u Sculpture Studios u Glazgovu (1995).

Umetničku karijeru je započeo kao vajar. Godine 1987. napravio je Spomenik slobode za Opštinu Slovenske Konjica, koji je 2013. obnovio i preimenovao u Česmu za dve ptice. Njegovim rukama je 2006. godine u Opštini Celje napravljen spomenik nezavisnosti Slovenije Fontana u belom.

Sredinom 1990-ih počinje da izlaže u inostranstvu, a u drugoj polovini 1990-ih istražuje i koristi nove medije, posebno video, fotografiju, performans, zvuk i intervencije u javnom prostoru. Njegova najveća inspiracija za stvaranje je sam život, a njegovi umetnički projekti predstavljaju kritički pogled na okruženje i savremeno društvo u kome živimo.

Predstavlja se neklasičnim umetničkim projektima na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama Centra za nove medije Žorž Pompidu (Pariz), Izraelskog centra za digitalnu umetnost, Holon (Izrael) iu Modernoj galeriji Ljubljana, Zbirci umetnosti okolje Consulting Art u Centru savremene umetnosti Celje. , u Umetničkoj galeriji Maribor, Pokrajinskom, ptujsko-ormoškom muzeju i drugde. Izlagao je u inostranstvu u: Zentrum fur Kunst und Medientechnologie (ZKM), Galeriji Zlatna nit (Belfast), Centru za savremenu umetnost, Grad Ujazdovski (Varšava), Moderna Museet (Stokholm), Nacionalnom centru za savremenu umetnost (Kalinjingrad), Ekit Art (Njujork), Hamburger Banhof – Museum fur Gegenvart Berlin i drugde.
Učestvovao je i na Evropskom festivalu medijske umetnosti u Osnabruku.

Učestvovao je na mnogim značajnim rezidencijama na: Santa Fe Art Institute (SAD); Cite Internationale Universitaire de Paris (Pariz); Umetničke istraživačke rezidencije (Berlin); FlakArt Studios Belfast. Takođe je učestvovao na putujućoj istraživačkoj rezidenciji u Ukrajini i Kairu i rezidenciji u Midbaru u Negevu (Izrael).

Trenutno živi u Londonu i Celju.

Foto galerija

Jul 1989
Jul 1989


Mladen Marinkov

Srbija

Pročitaj Više

Silvija Rodrigez

Argentina

Pročitaj Više

Mrđan Bajić

Srbija

Pročitaj Više

Đorđije Crnčević

Srbija

Pročitaj Više

Franc Purg

Slovenija

Pročitaj Više

Antonio di Tommaso

Italija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra