Slobodan Bodulić

Srbija

Biografija

Slobodan Bodulić (Rođen je 28. marta 1945. godine u Čačku) je srpski vajar. Na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu -likovni odsek diplomirao 1967. godine a na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu – vajarski odsek, klasa prof. Miše Popovića i diplomirao 1970. godine. Na Akademiji, kod istog profesora magistrirao 1985. godine. Radio je od 1971. kao profesor u srednjim školama u Novom Sadu na gimnaziji J. J. Zmaj tada gimnaziji Pavela Šafarika, zatim kao prosvetni savetnik za likovno vaspitanje i likovnu umetnost a sada radi u PU „Radosno detinjstvo” kao mentor za likovno vaspitanje. 1993. godine otvara galeriju „Hilandar“ u Novom Sadu u saradnji sa Branislavom Stojanovićem i Natašom Stojanović-Dili. Član je ULUS-a i ULUV-a od 1972. godine.

U svojim početničkim godinama Bodulić je gajio apstraktni likovni izraz. Stvarao je velike kompozicije- reljefe u kojima je vlastita kompozicija materijala nalazila svoj izraz i stvarala arhitektonske i meditativne površine. Znao je majstorski koristiti strukture i teksturu materijala posebno kada se radi o drvu i terakotu i povisiti njihove vrednosti i izraz na novu ravan visualne percepcije i tako izražavati njihove nove vrednosti.

Boduliću nije smatao apstraktni izraz da stvara sasvim realističke kompozicije, plastike i portrete. To je vidljivo na novorealizovanim radovima kao što je bista na Jovinom gimnaziju u Novom Sadu kao i na mojumentalnoj skulpturi Vase Stajića postavljenu između zgrada Vlade i Skupštine APV. Takva je i bista Pavela Josefa Šafarika u Kulpinu koja je rađena na principu klasične estetike uz diskretnu stilizaciju.

Foto galerija

Jul 1992
Simpozijum Terra 1992 - umetnici


Pavle Pejović

Crna Gora

Pročitaj Više

Milija Glišić

Srbija

Pročitaj Više

Dragan Jelenković

Pročitaj Više

Darija Kačić

Srbija

Pročitaj Više

Ana Bešlić

Srbija

Pročitaj Više

Slobodan Bodulić

Srbija

Pročitaj Više

Snežana Perović

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra