Slobodan Bodulić

Srbija

Biografija

Slobodan Bodulić (Rođen je 28. marta 1945. godine u Čačku) je srpski vajar. Na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu -likovni odsek diplomirao 1967. godine a na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu – vajarski odsek, klasa prof. Miše Popovića i diplomirao 1970. godine. Na Akademiji, kod istog profesora magistrirao 1985. godine. Radio je od 1971. kao profesor u srednjim školama u Novom Sadu na gimnaziji J. J. Zmaj tada gimnaziji Pavela Šafarika, zatim kao prosvetni savetnik za likovno vaspitanje i likovnu umetnost a sada radi u PU „Radosno detinjstvo” kao mentor za likovno vaspitanje. 1993. godine otvara galeriju „Hilandar“ u Novom Sadu u saradnji sa Branislavom Stojanovićem i Natašom Stojanović-Dili. Član je ULUS-a i ULUV-a od 1972. godine.

U svojim početničkim godinama Bodulić je gajio apstraktni likovni izraz. Stvarao je velike kompozicije- reljefe u kojima je vlastita kompozicija materijala nalazila svoj izraz i stvarala arhitektonske i meditativne površine. Znao je majstorski koristiti strukture i teksturu materijala posebno kada se radi o drvu i terakotu i povisiti njihove vrednosti i izraz na novu ravan visualne percepcije i tako izražavati njihove nove vrednosti.

Boduliću nije smatao apstraktni izraz da stvara sasvim realističke kompozicije, plastike i portrete. To je vidljivo na novorealizovanim radovima kao što je bista na Jovinom gimnaziju u Novom Sadu kao i na mojumentalnoj skulpturi Vase Stajića postavljenu između zgrada Vlade i Skupštine APV. Takva je i bista Pavela Josefa Šafarika u Kulpinu koja je rađena na principu klasične estetike uz diskretnu stilizaciju.

Foto galerija

Jul 1992
Simpozijum Terra 1992 - umetnici


Slobodan Bodulić

Srbija

Pročitaj Više

Snežana Perović

Srbija

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra