• 01/04/2022/

  • Galerija ,,Terra"

Mila Guardiol – ,,QUO VADIS?”

U Galeriji  “Terra” u petak, 1. aprila otvorena je izložba slika Mile Gvardiol, ,,QUO VADIS?”

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/u-galeriji-terra-otvorena-izlozba-slika-quo-vadis_1328739.html

Tekst iz kataloga – ,,Serija slika, plodnog likovnog opusa Mile Gvardiol, imenovana, kao ključni motiv ima stepenice i potvrđuje fasciniranost autorke za savremeno, za arhitekturu, kako u formi tako i u izražaju. Urbani motivi Milinih dela ne samo da očaravaju zbog svoje kompleksnosti, grandioznosti i dimenzija nego i zbog magijske moći da nas opčine i uvedu u sliku tražeći od nas ucešće. Posmatrajući dela serije “Quo vadis?” uočavamo da se umetnica vešto poigrava sa našim postojanjem u prostoru i vremenu jer nam uvek nudi detalj stepeništa, nemajući mogućnost da sagledamo čitavu arhitektonsku konstrukciju.

Lingvistički analizirano, naziv ovog Milinog perioda, ima korene u drevnoj legendi prema kojoj Sv. Petar, napuštajući Rim kako bi izbegao mučeništvo, ima viziju Hrista i uplašen ga upita “Quo vadis, Domine?”/”Kuda ideš, Gospode?”. U delima koja su pred nama, umetnica nam nudi više mogućnosti: konstantno stremljenje ka višim nivoima, ciljevima i putevima, vraćanje na poznato i već viđeno ili pak nekretanje i ostajanje u sadašnjem vremenu. Ponekad je neminovno otići i korak unazad da bi se smelije zakoračilo u budućnost, “silazak” i stagniranje nisu nužno simboli degradacije i propadanja.”

Dr. Miona Marta Marković, akademski slikar i istoričar umetnosti

Mila Guardiol je rodjena 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na 31. samostalnoj i na preko 250 grupnih izložbi. Učesnica je medjunarodnih festival digitalne umetnosti i likovnih kolonija. Nekoliko puta je nagradjivana u domenu slikarstva.

 

Mila Guardiol - ,,QUO VADIS?"




Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra