• 07/09/2024/

  • Salon muzeja TERRA

Vida Stanisavac Vujčić – ,,Gola Maja”

07/09/2024,  Otvorena je izložba – Vide Stanisavac Vujčić  ,,Gola Maja”  u salonu muzeja TERRA. Izložba je otvorena do polovine oktobra.

Dr. um. Vida Stanisavac Vujčić (1981) Diplomirala je vajarstvo 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Slavoljuba Caje Radojčića. Doktorirala na vajarskom odseku 2018. Godine sa temom Lepa li si, Stojanović Olga! – portret odnosa majke i ćerke-skulpture, grafike, fotografije pod mentorstvom dr um. Olivere Parlić-Karajanković. Od 2010-2012. godine je bila u statusu samostalnog umetnika. Od 2012. Radi ko nastavnik Departmanu umetnosti Državnog univerziteta u Novom Pazaru (zvanja: docent umetnosti i nastavnik veština). Od 2020-2023. bila je na funkciji predsednika odbora vajarske sekcije ULUS-a.

 

Tekst iz pratećeg kataloga  izložbe

SUROVI BAROK

 

Izložba Gola Maja naše poznate vajarke Vide Stanisavac Vujčić predstavlja samooslobodilački motiv kupanja i čišćenja mlade žene, motiv koji se provlači kroz nekolicinu medija. Centralno delo postavke predstavlja instalacija Gola Maja koja se sastoji od gipsane skulpture-reljefa koji predstavlja klasično vajanu draperiju. Preko ove draperije prelazi video- projekcija u trajanju od 13 minuta koja evocira proces tuširanja subjekta u simbolici jednostavnog kupatila. Poetičnost vizije autorke  Vide Stanisavac Vujičić donekle objašnjava drevna umetnička procedura koja nazire oblik i akciju subjekta « iza vela ». Najposle možda je ovo odista španski procede, kao i naslov instalacije « Naga Maja », međutim ono što odista zavodi gledaoca – učesnika u Gojinoj, ali i u Vidinoj priči je čin spiranja dogme ili stida, kod Goje postignut direktnim i nepokornim pogledom mlade ženeupućenim slikaru, a kod Vide Stanisavac Vujčić čin pobune postignut je kupanjem tela individualnog ili kolektivnog sećanja. Ovaj Vidin rad je nagrađen prošle godine na ULUSovoj izložbi Skulptura 23, u programu koji rad prati, nalaze se i velike kolažne fotografije kao I nekoliko skulptura ženskog akta. Važno je istaći da je njen inicijalni rad bio zamišljen u formi prostorne video instalacije, a fotografije služe kao zapisi procesa vajanja, projektovnja i kadriranja. Skulptura koju imamo prilike da posmatramo je prva u nizu serije izvajanih skulptura koje je Vida Stanisavac Vujčić započela: ona predstavlja zaleđene momente prizora koji su prikazani na videu u okviru njegove anamorfne projekcije.

Dr. Nina Živančević

 

 

SALON MUZEJA TERRA




Vida Stanisavac Vujčić - ,,Gola Maja"


Vida Stanisavac Vujčić – ,,Gola Maja”

07/09/2024,  Otvorena je izložba – Vide Stanisavac Vujčić  ,,Gola Maja”  u salonu ...

Pročitaj Više

Art Contact: francuska i srpska skulptura iz kolekcije Terra

u Salonu Muzeja Terra u subotu 20. jul  otvorena je izložba  „Art Contact: francuska i srpska s...

Pročitaj Više

KONSTANTINOS PETROVIĆ – #FFFFF

04/05/2024 -Otvorena je izložba #FFFFF,KONSTANTINOSA PETROVIĆA u salonu muzeja TERRA. YOUTUBE Proj...

Pročitaj Više

DIM TIM – KOD

23/03/2024 – Otvorena je izložba –  KOD, umetničke grupe DIM TIM u salonu muzeja TERR...

Pročitaj Više


Kontaktirajte nas

Centar za likovnu i primenjenu umetnost Terra