Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Biografija

Slavoljub Caja Radojčić rođen je 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 1965. godine. Završio je postdiplomske studije u klasi profesora Miše Popovića 1967. godine. Član je ULUS-a od 1965. godine. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi skulpturu, crtež i grafiku. Izlaže od 1965. godine. Priredio je više od pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U svom stvaralaštvu objedinjuje groteskno-ironične simbole čovekove egzistencije u duhu nove figuracije svođenjem anatomije na osnovne oblike, parafraziranjem organskih i geometrijskih formi i urezivanjem arhetipskih znakova.

Radojčić je autor brojnih skulptura u slobodnom prostoru u Beogradu, Kragujevcu, Aranđelovcu, Kraljevu, Grahovu i Cazinu (BiH), Priboj na Limu, u Čačku.

Njegove skulpture i crteži nalaze se u umetničkim zbirkama muzeja i galerija – Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Kragujevcu, Galerija jugoslovenskog portreta u Tuzli, Moderna galerija u Lazarevcu, Galerija „Sebastian” u Dubrovniku, Galerije “Turske & Turske” i “Lock” u Švajcarskoj, kao i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Rusiji, SAD.

Nagrade: Nacionalna nagrada za skulpturu na Međunarodnoj izložbi male plastike (Hag, 1966), prva nagrada za skulpturu na Oktobarskom salonu (Beograd, 1977), nagrada “Zlatno dleto” na Prolećnoj izložbi ULUS-a (Beograd, 1980), Prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za spomenik Slobodi na Trgu revolucije u Šapcu (1987), „Politikina” nagrada za likovnu umetnost iz fonda Vladislava Ribrnikara (1999), nagrada Balkanskog trijenala malog formata (Solun, 2003) itd.

 

Foto galerija

Jul 1988
Simpozijum Terra 1988 - umetnici


Slavoljub Caja Radojčić

Srbija

Read More

Zmago Posega

Slovenija

Read More


Contact us

Center for Fine and Applied Arts Terra

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis ut ligula leo. Aliquam suscipit sed purus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis ut ligula leo aliquam suscipit. - EN